latinica  ћирилица
10/11/2018 |  22:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија- Ухапшен пуковник оптужен за шпијунажу

Пензионисани пуковник аустријске војске оптужен да је радио као руски шпијун је ухапшен, саопштили су тужиоци.
Аустријска полиција (Фото: epa/Kerstin Joensson) -
Аустријска полиција (Фото: epa/Kerstin Joensson)

Неименовани пензионисани пуковник је ухапшен због бојазни да би могао да побјегне, саопштило је Тужилаштво у Салцбуру.

Он је осумњичен да је више деценија шпијунирао за Русију, а радио је у Министарству одбране Аустрије.

Медији наводе да је тако имао приступ повјерљивим информацијама. Шпијун је откривен на основу информације једне "пријатељске" стране обавјештајне службе, а лист Профил наводи да се ради највјероватније о њемачкој војној служби МАД.

Први контакт аустријског пуковника и руских служби остварен је 1988. године током његове посјете Техерану, гдје је врбован и након чега је три деценије слао информације Русима, за шта је "инкасирао" 300.000 евра.

Пуковник је дјеловао веома професионално, имао је неупадљиву функцију у руководству војске. Сваке двије недјеље је одржавао контакт са својом руском везом под именом "Јуриј", наводи Профил.

Амбасадор Русије у Бечу позван је у МИП Аустрије, гдје му је пренијет став Беча који осуђује шпијунажу неутралних земаља. Аустријске власти су оцијениле да, ако се обистине информације о шпијуну, то може негативно утицати на односе двије земље.

Руске власти оцијениле су као неосноване оптужбе аустријских власти које су привеле аустријског пуковника.

Шефица аустријске дипломатије Карин Кнајсел данас је у телефонском разговору с руским колегом Сергејем Лавровом поменула ту аферу, која је непријатна за иначе добре односе двије земље.