latinica  ћирилица
11/11/2018 |  08:33 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Соколац- Обиљежавање дана примирја у Првом свјетском рату

Представници Градске управе Источно Сарајево, општине Соколац, Амбасаде Србије у БиХ и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године данас су положили вијенце на Споменик солунским борцима на Сокоцу, обиљежавајући Дан примирја у Првом свјетском рату.
Соколац - споменик солунских добровољаца у Сокоцу - Фото: СРНА
Соколац - споменик солунских добровољаца у СокоцуФото: СРНА

Вијенце су положили предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, делегације општине Соколац и Амбасаде Србије у БиХ.

Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца у ослободилачким ратова Србије од 1912. до 1918. године општине Соколац, водило је активности на изградњи Споменика солунским добровољцима у Сокоцу, који је подигнут 2008. године.

На страни земаља побједница била је и Србија, у чијој одбрани је учествовало и скоро 400 добровољаца са подручја општине Соколац.

Силе Антанте потписале су примирје са Њемачком 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, у жељезничком вагону код француског града Компијена и тиме окончале Први свјетски рат.

Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, као знак сјећања на страдале током рата.

Прекид непријатељстава званично је ступио на снагу 11. новембра 1918. године, а супротстављене армије на западном фронту почеле су повлачење са својих позиција.

Канадски војник Џорџ Лоренс Прајс се сматра посљедњом жртвом Првог свјетског рата. Њега је усмртио њемачки снајпериста у 10.58 часова 11. новембра 1918. године.

Зараћене стране у Првом свјетском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а, према неким процјенама, страдало је око 20 милиона људи.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији.

Овај цвијет је у ботаници познат и као цвијет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недјељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.