latinica  ћирилица
11/11/2018 |  09:40 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Јединствен став Грчке о непризнавању самопроглашеног Косова

Предсједник грчке партије Нова демократија Киријакос Мицотакис изјавио је да све политичке странке у Грчкој имају јединствен став о непризнавању самопроглашеног Косова.
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са) -
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са)

- Став Грчке је потпуно јасан и стабилан и то је заједнички став свих партија када је ријеч о непризнавању једнострано проглашене независности Косова. Наш став је да дијалог између Београда и Приштине треба и даље да се охрабрује - рекао је Мицотакис за београдску Политику.

Мицотакис, актуелни вођа грчке опозиције, истакао је да Атина може и мора да има енергичнију улогу на очувању стабилности у региону, јер, како је напоменуо, Грчка је чланица ЕУ и НАТО и има "политичка, дипломатска, економска и културна упоришта која јој то дозвољавају".

Навео је да је економска криза привремено ослабила спољну политичку динамику Грчке, али не и вриједност њених геополитичких позиција.

Мицотакис и његова конзервативна Нова дмеократија, према истраживању јавног мњења, имају око 12 одсто већу предност у односу на владајућу Сиризу и премијера Алексиса Ципраса, а многи га виде као могућег сљедећег предсједника грчке владе, наводи лист.

Он је најмлађи син легендарног Константина Мицотакиса, бившег премијера и дугогодишњег лидера Нове демократије.

Киријакос Мицотакис ће боравити у званичној посјети Београду 12. и 13. новембра, а ово је његова друга посјета Србији за мање од двије године.