latinica  ћирилица
11/11/2018 |  11:02 ⇒ 19:51 | Аутор: Б92

Вучић-Меркелова о евроинтеграцијама и КиМ

Теме разговора предсједника Србије Александра Вучића и њемачке канцеларке Ангеле Меркел биле су економска сарадња, билатерални односи и евроинтеграција Србије, али и ситуација у региону и Косово и Метохија.

Вучић је Меркелову обавијестио о току дијалога са Приштином, као и посљедњим потезима повећања такси на робу из Србије и БиХ, преносе српски медији.

Како се наводи, предсједник Србије је њемачку канцеларку обавијестио и о побољшању економске ситуације у Србији, захваливши јој на повећању броја њемачких инвестиција у Србији, а она је поздравила економске успјехе Србије и истакла да жели да помогне да се у региону западног Балкана одржи мир и стабилност.

Александар Вучић ће се током дана састати и са предсједником Француске Емануелом Макроном.

Генерални секретар предсједника Никола Селаковић потврдио је да се Вучић синоћ састао са Макроном два пута, као и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом. 

Вучић у Паризу борави поводом свечане церемоније обиљежавања стотину година од завршетка Првог свјетског рата. На свом реверу Вучић носи Наталијину рамонду или "цвијет феникс" - симбол искушења кроз која је прошла Србија током Првог свјетског рата.

Тај цвијет је од прије шест година и званично симбол Дана примирја у Србији.

Остали лидери на реверу имају различак.