latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:22 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Бањалука- Вијенци за жртве Великог рата

На споменик жртвама тзв. велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци, данас су положени вијенци поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, те исказана почаст свим жртвама Великог рата које су дале животе за слободу.
Бањалука - вијенци за жртве Првог свјетског рата - Фото: СРНА
Бањалука - вијенци за жртве Првог свјетског ратаФото: СРНА

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918.

Савановић је истакао значај обиљежавања 11. новембра - Дана примирја, којим окончан Први свјетски рат, који је трајао четири године и однио велики број жртава.

- Највише су страдали цивили и војници, а резултат Првог свјетског рата била је нова карта Европе - рекао је Савановић.

Он је истакао да је Први свјетски рат са разлогом назван Велики рат, те да је обавеза будућих генерација да одају почаст и захвалност жртвама које су дате за слободу.

Први свјетски рат однио је више од 15 милиона жртава, а у односу на број становника, највише жртава имала је Србија.

Конзул Николић је истакао да су српске жртве у Првом свјетском рату биле немјерљиве, те подсјетио да је Србија из рата изашла са 28 одсто мање становништва него прије тог сукоба.

- Ово је дан који је пресудно важан у историји цивилизације којој припадамо, јер је на данашњи дан потписано примирје у Првом свјетском рату, који је однео више од 15 милиона жртава, а више од 20 милиона људи је било рањено - рекао је Николић.