latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:42 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Ближи се пет вијекова Горажданске штампарије

У сусрет златном јубилеју пет стотина година од стварања једне од најстаријих штампарија на Балкану и првој на подручју БиХ, у Новом Горажду предстоји много посла.

У 2019. години планирано је више културних и научних скупова, којима ће се указати на значај ове установе за развој писмености код Срба и Румуна.

Трговац Божидар Љубавић звани Горажданин са синовима је основао штампарију која је 1519. године одштампала прво издање – Литургију или Служабник. На стотину једном листу налазе се вечерња и јутарња служба и литургије Светог Јована Златоустог и Василија Великог. Двије године касније из штампе је изашао Псалтир са последовањем који је са 352 листа најобимнија књига. Молитвеник из 1523. године посљедње је издање. Поводом значајног јубилеја у сарадњи са стручњацима Филозофског факултета Источно Сарајево биће издата монографија.

Томислав Чарапић, начелник Одсјека за привреду и друштвене дјелатности Новог Горажда,каже да ће монографија  обухватити историјат штампарије, као и да ће на приступачан начин помоћи у едукацији младих о значају горажданске штампарије за српско писмо и писменост.

Организатори јубилеја општина Ново Горажде и Митрополија дабробосанска, уз подршку Владе Републике Српске, за сљедећу годину припремају бројне садржаје. Позивају све добротворе да подрже ову велику прославу.

Мила Петковић, начелница општине Ново Горажде, подсјетила је да је Влада Српске донијела одлуку о значају овог догађаја као веома битног, како за Ново Горажде, тако и за цијели српски народ.

Поводом ријетко вриједног јубилеја, биће штампане поштанске маркице на којима ће бити представљена издања ове значајне установе која је у Доњој Сопотници код Горажда при храму Светог Ђорђа радила све до 1523. године, када је нешто касније премјештена у Трговиште у Румунији.