latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:57 ⇒ 19:03 | Аутор: РТС

Србија- Одата почаст херојима Првог свјетског рата

Полагањем вијенаца и одавањем почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу, обиљежен је Дан примирја и сто година од завршетка Првог свејтског рата. Изасланик предсједника Србије Никола Селаковић положио је вијенац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
Положени вијенци код Спомен-костурнице бранилаца Београда - Фото: ТАНЈУГ
Положени вијенци код Спомен-костурнице бранилаца БеоградаФото: ТАНЈУГ

Централну државну церемонију, која је почела интонирањем химне Србије, а минутом ћитања одата је пошта палим страдалницима, предводио је потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је истакао да обиљежавањем стогодишњице примирја и велике побједе Србија жели да искаже најдубље поштовање стотинама хиљада страдалих ратника и цивила који су изгубили живот за мир и слободу.

- Ово је прилика да се подсјетимо не само њихових херојских подвига, него и колика је цијена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе и своју земљу - рекао је министар.

Он је цитирао Монтескјеа који је рекао да су срећни народи који имају досадну историју, али, како каже министар, Србија није била те среће.

Како је рекао, Србија је по окончању Првог свјетског рата била овјенчана великом славом, али и великим губицима и подсјетио да се процјењује да је у Великом рату Србија изгубила између 1,1 и 1,3 милиона становника и више од пола војно способних мушкараца.

Указао је на неопходност реалног и цјеловитог сагледавања историје, али и на потребу посвећености миру.

- Као што је прије 100 година дала немјерљиву жртву у борби за слободу, Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности на Балкану - поручио је Стефановић.

Вијенце и цвијеће положили су представници војно дипломатског кора међу којима су били амбасадори Француске, Русије, Њемачке.  

Поводом Дана примирја, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и команданта Гарде генерал-мајора Миломира Тодоровића, положио је данас вијенац на Споменик незнаном јунаку на Авали. 

Стефановић је рекао да Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности у овом дијелу Европе.

Он је истакао да је Србија и данас као и прије 100 година одлучна да буде одговорно и уређено друштво, које јача своје позиције у породици европских народа.

- У овом тренутку, као и у Београду, и у свим главним градовима држава побједница у Првом свјетском рату обиљежава се Дан примирја. С нама су овдје и амбасадори оних земаља које нису увијек биле на истој страни. Драго ми је што су они данас овдје као драги гости. У знак пијетета према прецима, шаљемо поруку афирмације сарадње и очувања мира и стабилности миру у свијету - рекао је Стефановић.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су у церемонијама полагања вијенаца на Француском

У Србији се Дан примирја обиљежава као државни празник.