latinica  ћирилица
11/11/2018 |  14:13 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Одата почаст солунцима са Романије

Представници Градске управе Источно Сарајево, општине Соколац, Амбасаде Србије у БиХ и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године положили су данас вијенце на Споменик солунским борцима на Сокоцу и обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату.
Соколац - полoжен вијенац на споменик солунским добровољцима - Фото: СРНА
Соколац - полoжен вијенац на споменик солунским добровољцимаФото: СРНА

Отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић рекао је да је ово велики датум за српску историју, јер су послије четири године голготе Срби и Србија, уз велике жртве - са више од 1,2 милиона погинулих, успјели да одбране своју слободу.

- Вијек након тога окупили смо се да одамо почаст свим нашим прецима, да обиљежимо овај датум, те размислимо шта смо од свега тога добили и на који начин у будућности да се поставимо да ту велику побједу коначно капитализујемо - рекао је Ковачевић.

Он је изразио наду да овакве побједе Срби неће заборавити и да ће их увијек достојанствено обиљежавати, ма гдје се налазили.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да се данас навршава 100 година од потписивања примирја у Великом рату и да се тај дан и српске жртве не могу заборавити.

- Ми смо се са ових простора сјетили наших 400 јунака добровољаца, који су били у редовима побједничких снага 1918. и прије 10 година смо подигли овај споменик добровољцима са платоа Романије - истакао је Бјелица.

Навео је да представници Амбасаде Србије у БиХ сваке године долазе на овај дан код Споменика солунском борцу на Сокоцу, те полажу вијенце и одају почаст јунацима који су извојевали велику побједу у Првом свјетском рату.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић нагласио је да је 11. новембар посебан дан у календару Србије и Републике Српске, јер је тада Њемачка потписала капитулацију пред силама Антанте.

- Многи овај дан називају дан побједе, међутим вољом моћника назван је Дан примирја. Ово је дан одавања почасти херојима, српским ратницима који су из немогуће ситуације преокренули ток рата и утицали да се промијени стање и у Европи и свијету, по захтјевима сила побједница - навео је Вучетић.

Према његовим ријечима, Србија је по плановима Њемачке требала да буде збрисана са лице земље, али је српска војска херојском борбом и подвизима преокренула ток рата.

Он је подсјетио да је Србија у овом рату изгубила трећину становништва и 60 одсто мушке популације у земљи.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912. до 1918. општине Соколац Бранимир Ђурковић рекао је да је Споменик солунском добровољцу доказ да се општина Соколац и потомци добровољаца и даље сјећају њихових херојских дјела и одају им захвалност.

Нагласио је да се потомци солунаца редовно окупљају код споменика подигнутог 2008. године на Сокоцу у вријеме значајних датума из Великог рата - 15. септембра, Дана почетка пробоја Солунског фронта и 11. новембра, Дана примирја.

- Скоро 400 људи са подручја општине Соколац прешло је на страну Србије у Првом свјетском рату као добровољци. Многи од њих се никада нису вратили, а неки су се из логора враћали двије до три године послије потписивања примирја - подсјетио је Ђурковић.

Споменик солунском доборовољцу подигнут је 2008. године на иницијативу Удружења потомака и поштовалаца доборовољаца учесника у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. године.

На њему су уписана имена 363 добровољца, а према новим подацима са овог подручја, у Великом рату учествовало је око 400 добровољаца.