latinica  ћирилица
11/11/2018 |  15:28 | Аутор: СРНА

Вучић: Поново расте углед Србије у свијету

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је послије сусрета са неколико свјетских лидера у Паризу да опет расте углед Србије у свијету, на чему ће се радити у будућности.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је новинарима из Србије рекао да је са њемачким канцеларом Ангелом Меркел имао важан састанак на коме су разговарали о свим регионалним питањима и билатералним односима.

Он је указао на различите позиције Њемачке и Србије у вези са Косовом и Метохијом, али је истакао да је за многе ствари важна сагласност Њемачке, прије свега, о питању евроинтеграција и позиционирања Србије у свијету, пренијели су београдски медији.

Вучић је објаснио да је за све оно што Србија ради важно да покуша добити сагласност Немачке, без које се тешко може очекујете било какав напредак ка ЕУ, али и када је ријеч о позиционирању Србије у савременом свијету.

Он је навео да Меркелова жели да помогне и да јој се захвалио за помоћ у инвестицијама.

Вучић је напоменуо да је кратко разговарао и са руским предсједником Владимиром Путином, а да је мало дуже синоћ разговарао са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим.

Према његовим ријечима, Путин се у Србији очекује средином јануара и та посјета се припрема, током које би могло да буде потписано 10 важних споразума, а можда чак и 15.

Вучић је додао да је накратко разговарао и са америчким предсједником Доналдом Трампом, који је рекао да су Срби велики народ, те са француским предсједником Емануелом Макроном, који ће за 20 дана доћи у Београд, као и са бугарским премијером Борисом Бојковим.

"То је оно што је био део нашег посла. Оно на шта не можемо да утичемо, а знам да свако у Србији има кнедлу у грлу, је чињеница да је свуда истакнута косовска застава и њихов однос, али не мислите да је он једнак, пошто сви знају разлику између нас. То је нешто што траје деценију, можда од 1988. године", рекао је Вучић.

Вучић је честитао грађанима Србије празник и сто година од велике српске побједе у Првом свјетском рату, у којем су Срби положили много живота на олтар отаџбине.