latinica  ћирилица
11/11/2018 |  18:01 ⇒ 12/11/2018 | 10:14 | Аутор: РТРС

Вијек од окончања Великог рата у коме је Србија изгубила трећину становништва

Свијет данас обиљежава 100 година од завршетка Првог свјетског или Великог рата. Током четири године сукоба, од 1914. до 1918. године погинуло је око 15 милиона људи.

Међу земљама побједницама била је и Србија, која је претрпјела убједљиво највеће губитке. Погинула је скоро трећина становника, а земља је претрпјела ненадокнадива разарања.

Због тога је данашњи датум један од најважнијих у српској историји.

Србија није жељела рат, он јој је наметнут, рећи ће данас већина историчара. Али, прихватила га је као неминовност, упркос недовољној опремљености и исцрпљености оружане силе, након два балканска рата.

Посљедице су биле страшне – живот је изгубило 1.247.435 људи, односно 28 одсто свих становника и око 60 одсто мушке популације.

Била је то жртва за слободу, какву ниједна друга земља до тада, а ни касније, није претрпјела.

- Вијек послије тога, вријеме је да обиљежимо овај датум, али и да промислимо шта смо од свега тога добили, и на који начин можемо у будућности да се поставимо, да ту велику побједу коначно капитализујемо, истакао је Дамир Ковачевић, отправник послова Амбасаде Србије у БиХ.

- Срби су дали немјерљив допринос новој Европи, слободној Европи. Наравно, та Европа није вратила Србима за ових 100 година онај допринос који су Срби дали слободи Европе, каже предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Велику побједу у Великом рату Србија је платила прескупо – осим што је остала без готово трећине становника, материјална штета износила је половину укупне тадашње националне имовине.

Велика стратишта, попут Плаве гробнице крај острва Вида, Албанске голготе или пробоја Солунског фронта, остаће заувијек записана у српској колективној свијести као симболи страдања.

Данашњи дан била је прилика да се ода почаст свим жртвама.

- Морамо се сјећати и сјећаћемо се и ми који смо живи у име свих тих погинулих. Уу име генерација које долазе, један велики завјет и захвалност свим тим жртвама које су дате за слободу, ријечи су Миленка Савановића, министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

А Владимир Николић, генерлани конзул Србије у Бањалуци, истиче да са великим пијететом данас одајемо огромну и немјерљиву почаст свим жртвама Првог свјетског рата, посебно српским жртвама.

Поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, министар Савановић и конзул Николић, заједно са представницима Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, положили су вијенаце на споменик жртвама велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, највећем од 17 таквих у БиХ током Првог свјетског рата.

Тада је непосредно након избијања рата, с циљем гушења националног покрета унутар Аустро- угарске, велики број припадника српске елите у Босни и Херцеговини, који није био директно повезан са Сарајевским атентатом, осуђен за злочин велеиздаје.