latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:17 ⇒ 11:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Амбасадор Француске у Београду извинио се Вучићу и Србији

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони упутио је данас извињење предсједнику Србије Александру Вучићу и српском народу због протокола и распореда сједења на свечаности обиљежавања Дана побједе у Паризу.
Фредерик Мондолони - Фото: ТАНЈУГ
Фредерик МондолониФото: ТАНЈУГ

"Са Србијом смо веома блиски. Србија је у Првом свјетском рату изгубила скоро трећину становништва, 62 одсто мушке популације и Француска то не заборавља", рекао је Мондолони гостујући на Првој.

Каже да не зна шта се тачно десило у Паризу пошто је он јуче присуствовао у Београду церемонији на Француском војном гробљу.

"Мало сам тужан, јер је требало јутрос да славимо нашу засједничку побједу, уочи најављене посјете француског предсједника Србији. Ово је на неки начин све то мало покварило за нас", истакао је Мондолони.

Додао је да је ријеч о неспретности која је, како је оцијенио, за жаљење.

На питање како коментарише новинске наслове, попут једног да се Француска обрукала због тога, Мондолони је поновио да је то била грешка и неспретност за жаљење.

"И ја читам новине, то је била грешка за жаљење и молимо предсједника Вучића и српски народ да прихвате извињење", поручио је Мондолони.

Распоред сједења званица, шефова држава и влада, на свечаности у Паризу изазвао је не мало чуђење и негодовање многих званица, посебно због мјеста које је добио Хашим Тачи - одмах иза руског предсједника Владимира Путина.