latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:18 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Новић: Српској потребан савјет за заштиту уставног поретка

Директор некадашње Службе државне безбједности Републике Српске Средоје Новић сматра да је Српској потребан савјет за заштиту уставног поретка, у којем би били заузимани кључни ставови који би били обавезујући за институције Српске и за њене представнике на нивоу БиХ.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

Он је истакао да је најава предсједника Српске Милорада Додика да би Српска требало да формира своју службу националне безбједности изнуђен, али оправдан потез зато што Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ не ради свој посао у складу са Уставом и законом.

Новић, који је цијели радни вијек провео у сектору безбједности, сматра да би Српска, прво требало да оснује савјет за заштиту уставног поретка, чији би посао био да анализира све информације од значаја за безбједност Републике Српске, па и БиХ и региона.

"Могу се разматрати и одређена економска питања која задиру у сферу безбједности, јер заштита уставног поретка подразумијева и заштиту њеног економског поретка", рекао је Новић за "Глас Српске".

Он је нагласио да би у савјету били заузимани кључни ставови који би били обавезујући за институције Српске и њене представнике на нивоу БиХ, те да Српска апсолутно има право на формирање савјета за заштиту уставног поретка и то могу да оспоре само злонамјерни.

"Е, сад долазимо до онога о чему је говорио предсједник Српске. Кључни проблем у БиХ јесте то што у ОБА сматрају да она рачуне мора да полаже појединим амбасадама и амбасадорима умјесто да Бањалуци и предсједнику Српске, без обзира на то ко је он и како се зове, предочи информације и упозна га о кључним питањима од интереса за безбједност Српске и БиХ", рекао је Новић.

Он је навео да, уколико шефови службе не нађу за сходно, иако су по закону о ОБА дужни да руководства ентитета, па чак и кантона, информишу о кључним безбједносним питањима и ако им не шаљу ниједну информацију, онда је потпуно рационално што предсједник Републике тражи да буде размотрена могућност формирања службе националне безбједности Републике Српске.

"Ако неко не ради свој посао и игнорише комплетно руководство Српске, он не заслужује другачији однос него да се прави пандан тој служби. Знам да ће то наићи на отпоре како појединих амбасада, тако и у Сарајеву, али та идеја и њена могућа реализација јесу изнуђен потез", рекао је Новић.

Новић је закључио да у Сарајеву морају да схвате да на нивоу БиХ не могу бити доношене одлуке мимо Републике Српске, јер у супротном БиХ нема перспективу.