latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:02 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Требиње није заборавило своје претке

Поводом Дана ослобођења Требиња у Првом свјетском рату и стотину година од завршетка Великог рата, у Требињу је организован научни скуп.

Осим што се, на својеврстан начин, одаје почаст свим српским жртвама, историчари и историографи настоје да представе нове чињенице о Великом рату. Уједно, научни скуп је допринос Града Требиња обиљежавању стотину годину од коначног ослобођења од окупаторских власти и стицања слободе. Скупу присуствују научни радници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Циљ је да се на основу научних чињеница додатно валоризује учешће српског народа у ослобађању, а истина о страдању предака пренесе новим генерацијама. Послије стравичних страдања српског народа, тринаестог новембра 1918.године, у Требиње је умарширао 14. пјешадијски пук Тимочке дивизије и донио слободу. Посљедице Великог рата осјећају се и данас.

"Изузетно је важно што можемо да извучемо закључке и доносимо правилније одлуке. Уколико будемо боље познавали процесе који су отворени управо тада, а ни до данас нису завршени", рекао је предсједник Скупоштине Града Требиња Драгослав Бањак.

Са ослободиоцима су, у Требиње и Херцеговину, ушли и припадници Херцеговачког добровољачког покрета, који су се борили на страни српске или црногорске војске. У знак захвалности погинулим, подигнута су спомен-обиљежја.

"Желимо, на овај начин, да отворимо додатна питања. Да дамо нове чињенице и аргументе, које ће се забиљежити у нашој историографији, као додатан допринос", истакао је  градоначелник Требиња Лука Петровић.

Чињенице о Првом свјетском рату треба пренијети млађим генерацијама. Из уџбеника нису довољно обавијештене о догађајима, у којима је значајно учествовао и српски народ.

"Мислим да се мора успоставити интензивнија веза између научне историографије о Првом свјетском рату и наставе историје, уџбеничке лчитературе. За сада ту не постоји значајна веза", изјавио је члан Црногорске академије наука и умјетности академик Зоран Лакић.

Неке државе, сагласни су историчари, калкулисале су и накнадно се прикључиле побједницима. Данас врше притисак на историографију и изврћу чињенице, у корист актуелне политике.

"Појављују се земље и народи који нису били на страни побједника, али покушавају да се 'угурају' у побједничку страну. Што се тиче српског народа, он је био на страни побједника", нагласио је декан Филозофског факултета Универзитета Источнои Сарајево Драга Мастиловић.

Поводом стогодишњице ослобођења Требиња и завршетка Великог рата, осим научних и културних садржаја, сутра ће бити одржане свечана сједница Скупштине града и свечана академија.