latinica  ћирилица
12/11/2018 |  14:16 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Груевски се није јавио на издржавање казне

Истражни затвор "Скопље" обавијестио је данас скопски кривични суд да се бивши премијер Македоније Никола Груевски није добровољно јавио на издржавање казне у законом предвиђеном року.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

У кривичном суду "Скопље један" рекли су да ће данас поново покушати да Груевском, који је и посланик опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, уруче рјешење о упућивању на затворску казну од двије године по правоснажној пресуди у случају "Тенк".

"До краја радног дана суд ће извијестити о посљедњем покушају да се Груевском уручи рјешење и о будућим поступцима уколико се у томе не успије", преноси портал "Сакам да кажам".

Овај портал наводи да судски достављач у петак, 9. новембра, у три наврата није пронашао бившег премијера на адреси из личне карте.

Обавјештење затвора да се Груевски у предвиђеном року није добровољно јавио на издржавање казне, услов је на основу којег суд може да тражи расписивање потјернице.

Кривични савјет Основног суда "Скопље један" у петак, 9. новембра, одбацио је жалбу Груевског и потвдио рјешење којим се бившем премијеру одбија одлагање одслужења затворске казне и упућује у затвор.

Груевски је требало да се у затвор у скопском насељу Шуто Оризари јави најкасније до 8. новембра, али је тај рок пробијен до завршетка жалбеног рока и одлуке Кривичног савјета.

Он је правоснажно осуђен на двије године затвора због незаконите куповине блиндираног "мерцедеса С 600 гард" 2012. године када је био премијер.

У том судском поступку првостепено је на шест година затвора осуђена блиска сарадница Груевског, Гордана Јанкуловска, која је тада била министар унутрашњих послова, а њен помоћник Ђоко Поповски на четири и по године.

За куповину луксузног аутомобила, који је плаћен готово 600.000 евра, сазнало се 2015. године, када је опозиција објавила прислушкивани разговор у којем је Груевски од тадашње министарке Јанкуловске тражио да Министарство унутрашњих послова купи "мерцедес" који би он користио, а да јавност то не сазна.