latinica  ћирилица
12/11/2018 |  16:34 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Усвојени ребаланс и нацрт буџета општине Сребреница

Одборници Скупштине општине Сребреница усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину и нацрт буџета општине за идућу годину.
СО Сребреница - Фото: СРНА
СО СребреницаФото: СРНА

До другог ребалансирања буџета у овој години дошло је ради уврштавања пола милиона КМ, добијених прије неколико дана од Савјета министара БиХ. За толики износ буџет је увећан и умјесто претходних 12.250.000 КМ износи 12.750.000 КМ.

Начелник општинског Одјељења за финансије Давор Максимовић рекао је да је раније Скупштина општине донијела одлуку о начину утрошка добијених средстава, која ће бити уложена у изградњу три локална пута и дијелом за обнову лифтова у стамбеним зградама.

Максимовић каже да је предвиђено да нацрт буџета за идућу годину буде знатно мањи него ове године и износиће 64 одсто од овогодишњег ребалансираног буџета или 7.800.000 КМ.

"До смањења је дошло јер нема предвиђених донација као претходних година за општину и то је реалан буџет, на бази редовних изворних прихода", истиче Максимовић.

Он појашњава да је највећи дио прихода, 3,9 милиона КМ, планиран од индиректних пореза, остали порези су 400.000 КМ, а непорески приходи планирани су у износу од 2.350.000 КМ од чега се 1.850.000 КМ односи на приходе од кориштења минералних сировина, односно руда.

"Највећи дио буџета или три милиона КМ, и идуће године биће утрошен за плате, односно лична примања запослених, за робе и услуге планирано је издвајање 1,4 милиона КМ, 826.000 КМ за социјалне категорије, а свега 376.000 за капиталне инвестиције што износи десет одсто од овогодишњег издвајања за капиталне пројекте", истиче Максимовић, уз констатацију да је ријеч о потпуно потрошачком буџету.

Нацрт буџета биће упућен на размарање и добијање сагласности од Министарства финансија Републике Српске, након чега ће бити организована јавна расправа о овом документу.

На данашњој сједници општинског парламента у Сребреници одборници су усвојили још неколико техничких одлука