latinica  ћирилица
12/11/2018 |  22:00 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија неће признати самопроглашено Косово, рјешење у компромису

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић поручила је у Берлину да је рјешење за питање Косова и Метохије у компромису, а да је за њу компромис нека тачка између тога да је Косово Србија и тога да је оно независно и да Србија само треба да га призна.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је на Европском форуму "Србија у ЕУ" у организацији Фондације "Конрад Аденауер" истакла да ако неко инсистира да је Косово независно и да ће Србија само да га призна - "то се неће десити".

"Београд ће наставити да инсистира на томе да је Косово Србија", рекла је Брнабићева, преносе београдски медији.

Она је нагласила да је Пандорина кутија отворена прије 10 година, када је Косово прогласило независност мимо свих демократских принципа.

"Ми покушавамо да је затворимо и то ће бити тешко. Не знам да ли ће бити могуће, ја бих вољела да нађемо компримис и да се сви заједно помјеримо у будућност", рекла је Брнабићева.

Она је додала да Косово и Метохија није исти случај као Хрватска, БиХ, Словенија или Македонија јер су то биле признате републике у оквиру СФРЈ, док је Косово и Метохија увијек било интегрални дио Србије.

Брнабићева је оцијенила да замрзнути конфликт никако није добро рјешење.

Она је захвалила Њемачкој за подршку Србији на путу ка ЕУ, као и за иневстиције и запошљавању више од 50.000 људи.

"Свакако ћемо чувати партнерство које смо успјели да направимо у посљедњих 18 година", додала је Брнабићева.

Брнабићева је на Европском форуму поручила да је стратешко опредјељење Србије чланство у Унији, а од суштинске важности за земљу очување стабилности и развијање регионалне сарадње.

Она је навела да је потенцијални улазак Србије у ЕУ 2025. године достижан, али веома амбициозан и да не зависи само од Србије, већ и од ЕУ.

Брнабићева је истакла да су највећи изазов за Србију поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права.

"Поглавље 35 о Косову и Метохији је најтеже питање које ћемо морати да ријешимо до тренутка када будемо били спремни за чланство, а ЕУ спремна за додатна проширења", додала је Брнабићева.