latinica  ћирилица
13/11/2018 |  10:26 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Дрецун: Компромис једино рјешење о питању Космета

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да је компромис о питању Космета једино рјешење у ситуацији када је дијалог Београда и Приштине у прекиду, а Брисел жели споразум што прије.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Наводећи да ЕУ инсистира да однос Београда и Приштине буде нормализован за годину дана, колико је остало до краја мандата шефа преговарачког процеса Федерике Могерини, Дрецун је напоменуо да не треба журити са рјешењем, већ прво треба извршити притисак на Приштину.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао да док Србија инсистира на компромису, Приштина наставља са једностраним потезима упереним директно против Београда, као што је опорезивање робе супротно Цефта споразумима.

"Не могу се постављати баријере ни када је ријеч о кретању људи, ни када је ријеч о протоку робе ако желите неки договор. Због тога инсистирамо да буде разријешено ово питање наметнутих пореза", нагласио је Дрецун.

Према његовим ријечима, то што предсједник Србије Александра Вучић каже да смо миљама далеко од договора значи да Приштина није спремна на компромис, већ жели да наметне своје интересе.

"Добро је што већина земаља ЕУ које подржавају такозвану независност увиђа да оваква ситуација може да води само у нове сукобе и да је потребан договор", додао је Дрецун.

Истакавши да Београд очекује да они који имају утицај изврше притисак на Приштину, Дрецун је оцијенио да "Брисел има много више снаге од тога да само тражи", већ да, како је рекао, "треба да то /укидање царина на робу из Србије и БиХ/ и издејствује".

Он је указао да је потребан и политички договор међу албанским странкама које морају да сарађују у пуном капацитету да не би била доведена у питање преговарачка позиција предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија у дијалогу са Београдом.

"Ми смо спремни за наставак разговора и споразум који би отворио перспективу и њима и нама јер не треба да забораве да је будућност Албанаца такође у компромису са Србијом", нагласио је Дрецун.

Поводом недавног сусрета Тачија у Паризу са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, Дрецун каже да он не може ништа да постигне када је ријеч о Москви.

"Путин је изнио чврсту позицију Москве да ће подржати свако рјешење са којим се сложи Београд", рекао је Дрецун.