latinica  ћирилица
13/11/2018 |  11:51 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Требиње: Свечана сједница Скупштине града- Вучићу највише признање

Требиње обиљежава Дан ослобођења у Првом свјетском рату. На свечаној сједници Скупштине Града најзаслужнијим појединцима и колективима уручене су Повељe и захвалнице.

Највише признање- почасни грађанин Требиња, додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу.

На данашњи дан 1918. године српска војска умарширала је у Требиње и донијела слободу након вишевјековне турске и аустроугарске окупације. Чувајући успомену на тај догађај на свечаној сједници Скупштине Града додијељена су висока признања. Повеља Града додијељена је постхумно генералу Војске РС Богдану Kовачу, за изузетан допринос у одбрани Требиња током Одбрамбено-отаџбинског рата 1991. - 1995..

- Узузетан понос због оца и његовог дјела у тим тешким годинама по наш гард, ријечи мале и не могу понос исказати на прави начин, рекао је Владимир Ковач, син генерала Ковача.

Захвалнице Града Требиња додијељене су Браниславу Шпурану, члану Друштва добровољних давалаца крви Требиње за заслуге у области хуманог рада и троцифрен број даривања крви, и Удружењу „Сунце нам је заједничко“ за рад са дјецом и омладином са посебним потребама.

- Ово није само за мене него за све добровољне даваоце крви Града Требиња. Имамо чиме да се похвалимо јер смо далеко испред свих и драго ми је да је неко препознао тај рад, нагласио је Бранислав Шпуран, добровољни давалац крви.

Мијат Шаровић из Удружења дјеце и омладине са потешкоћама у развоју „Сунце нам је заједничко“ додао је да је награда за двадесетогодишњи рад и подршка за будући ослонац гардске администарције, знак да нису сами.

Делегације градске управе положиле су вијенце на споменик Херојима за слободу, на главном градском Тргу, истичући важност сјећања на страдале војнике и невине жртве окупаторског терора.

- Поносни на наше Требињце који су водили битку са бројним непријатељем. Морамо се сјећати оних који су страдали за слободу и оне невине жртве Требињаца који су завршили на вјешалима, села опустјела и протјерани и побјегли, нагласио је Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

Дводневни програм обиљежавања великог јубилеја завршава се вечерас, свечаном академијом под називом „Стојте галије царске“. Највеће признање Града- звање почасног грађанина, које је додијељено предсјендику Србије Александру Вучићу, за посебан допринос у развоју Требиња, биће уручено вечерас његовом изасланику Николи Селаковићу.