latinica  ћирилица
13/11/2018 |  12:18 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Промјену статуса корисника пријавити у року од 30 дана

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске подсјећа кориснике пензије да су обавезни Фонду пријавити сваку промјену статуса или чињеницу која је од утицаја на коришћење, односно обим права, у року од 30 дана од њеног настанка.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Из Фонда напомињу да ту законску обавезу већи број корисника у пракси не поштује или промјену статуса и нову чињеницу не пријављује благовремено.

Наводе да је у протеклих 10 мјесеци било 26.207 појединачних обустава исплате пензије, углавном због недостављања потврде о животу за кориснике са пребивалиштем у иностранству, редовном школовању за дјецу ученике кориснике породичне пензије, те редовном студирању за дјецу студенте кориснике породичне пензије.

"Тек сваки пети корисник права је доставио накнадно потврду и поново је укључен у исплату", напомињу из Фонда ПИО Српске.

У саопштењу се додаје да и податак да је за 380 корисника права на породичну пензију престала исплата по основу неспојивости двојног статуса корисник/осигураник, показује да се у довољној мјери не поштује законска одредба о обавезности пријаве Фонду нових чињеница које су од утицаја на коришћење и обим права на пензију.

"О свакој промјени статуса која је од утицаја на коришћење права корисник је дужан одмах обавијестити најближу пословницу Фонда, да би се избјегле нежељене посљедице настанка преплате, вођење регресног поступка и каснијег поврата исплаћених средстава", напомињу из Фонда ПИО.

Корисник права на породичну пензију дужан је пријавити чињеницу промјене статуса у погледу окончања или прекида редовног школовања, окончања или прекида редовног студирања, евентуалног запослења.

Сродник корисника права на старосну, инвалидску или породичну пензију који живи у иностранству дужан је одмах у случају чињенице наступа смрти корисника права обавијестити Фонд на телефонски број 00 387 55 490 955 или на мејл likvidaturacs@fondpiors.org.
 
Корисници права на породичну пензију треба да се за сваку евентуалну намјеру о заснивању радног односа обрате у надлежну пословницу Фонда и благовремено информише које посљедице могу наступити усљед настале чињенице промјене статуса.