latinica  ћирилица
13/11/2018 |  15:20 | Аутор: СРНА

Критике Макрону због идеје о европској војсци

Предсједник САД Доналд Трамп критиковао је француског предсједника Емануела Макрона због, како је рекао, "увредљивог" позива лидера Француске на оснивање европске војске.
Емануел Макрон (фото:POOL) -
Емануел Макрон (фото:POOL)

Он је подсјетио да је Макрон предложио оснивање европске војске како би се Европа заштитила од САД, Кине и Русије.

"Али, у Првом и Другом свјетском рату била је Њемачка. Како је то функционисало за Француску? У Паризу су почели да уче њемачки језик прије доласка САД. Платите за НАТО или немојте!", написао је Трамп на "Твитеру".

Трамп је у више наврата критиковао савезнике у Европи да не троше довољно на војску, што се посебно односи на Њемачку.

Макрон је Трампа наљутио тиме што је рекао да је Европи потребна њена војска, а САД, заједно са Русијом и Кином, назвао пријетњом за европску безбједност.

Амерички предсједник, један од неколико десетина лидера који су током викенда присуствовали обиљежавању стогодишњице завршетка Првог свјетског рата у Француској, по доласку у Париз на "Твитеру" је написао да је позив Макрона на оснивање "праве европске војске - увреда".

Макрон је у интервјуу за Си-Ен-Ен у суботу, 10. новембра, након састанка са Трампом, рекао да су двојица лидера разговарала о оном што су из канцеларије француског предсједника назвали неспоразумом, пренио је АФП.

Француски предсједник рекао је да би требало боље подијелити терет у оквиру НАТО-а, што значи да Европа треба мање да се ослања на трошење САД за одбрану.

"Да будем директан, оно што не желимо јесте да европске земље повећавају буџет одбране како би купили америчко оружје или материјале из ваше индустрије", нагласио је Макрон за америчку телевизију.