latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:31 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Не престају међусобне оптужбе највиших функционера СДС-а

Не престају међусобне оптужбе највиших функционера Српске демократске странке. Једни друге називају пучистима, криминалцима, похлепним и недосљедним особама.

Која ће фракција СДС-а превладати и за какву се политику одлучити, требало би да буде јасно након ванредне страначке скупштине.

Међутим, и ова тема је продубила раздор јер нема сагласности да ли припрему унутарстраначких избора повјерити Вукоти Говедарици или Милану Миличевићу.

Бијељински одбор СДС-а, чији је предсједник Мићо Мићић, званично је, због лоших изборних резултата, затражио оставке предсједника странке Вукоте Говедарице и генералног секретара Игора Остојића. Подржали су идеју о консензусу странака из Републике Српске.

Предлажу да унутарстраначке изборе припреми предсједник Главног одбора Милан Миличевић и захтијевају да престану искључења неистомишљеника.

- Градски одбор СДС-а Бијељина тражи да што скорије буде заказана ванредна Скупштина СДС-а и одржани ванредни унутарстраначки избори како би СДС отклонио све недоумице о својој политици у наредном периоду, наводи се у саопштењу Градског одбора СДС-а Бијељине.

Због истих изјава, Драгомир Васић из Зворника, нашао се на мети потпредсједнице странке Александре Пандуревић. Њега и брата Костадина, бранећи предсједника Вукоту Говедарицу, на фејсбуку је оптужила за криминал и дугогодишњу сарадњу са СНСД-ом.

- За четири године, као посланик, није проговорио, а камоли затражио оставку неког из власти. Не дај Боже да се замјерио Зорану Стевановићу и устао против пљачке ''Алумине''. Напротив, покушавао је зауставити моје прес конференције о ''Алумини''. Постоје у СДС-у разни ''зворнички Васићи'' који никада ријечи критике нису упутили СНСД-у. Увијек су са њима лијепо сарађивали за личне интересе, и ту сарадњу добро уновчавали, наводи Александра Пандуревић, потпредсједница СДС-а.

Драгомиров брат Костадин одговара да не жели полемику са особама које су га из СДС-а избациле без права на жалбу.

- Не бих ниједног функционера СДС-а коментарисао у смислу шта раде на Фејсбуку, нити колико они имају гласова, како неки који су имали 300 гласова из странке избацују неке са пет или шест хиљада, као што је случај код мене или Обрена, истакао је Констадин Васић, доскорашњи функционер СДС-а.

А баш поментутог Обрена Петровића, некадашњи предсједник СДС-а Младен Босић сматра једним од кључних узрочника кризе у странци. Босић тврди да му је и прије избора било јасно да ће Петровић, како каже, напасти СДС и продати мандат политичком противнику.

- Заиста не знам како се ти људи погледају у огледало ујутру кад се брију. Овдје се у ствари ради о образу, о нечему што се изгубило у политици, сматра Босић.

У одбрану Петровића и браће Васић, стао је потпредсједник СДС-а Милован Бјелица. Одбацио је Говедаричине оптужбе за покушај страначког пуча, подсјећајући га на неиспуњено предизборно обећање да ће поднијети оставку.

Бјелици смета и што Пандуревићева примједбе на рачун Васића није износила на сједницама прије избора.

- Ћутање, без изношења става и мишљења, па наглашавање да ето сада говори о томе први пут, показује велику дозу лицемјерства. Зашто није о томе говорила прије избора на органима странке?, нагласио је Бјелица.

Бјелица је изричит да Говедарица није ништа урадио на враћању јединства странке, иако му је то недавно наложио Главни одбор. О овој и осталим темама чланови тог страначког тијела требало би да расправљају, у суботу, на сједници у Источном Сарајеву.