latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:32 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Није утврђен датум конститивне сједнице Представичког дома БиХ

Колегиј Представничког дома ПС БиХ није одредио датум одржавања конститутивне сједнице тог Дома у новом сазиву.

Актуелни предсједавајући Дома Младен Босић оптужио је замјеницу Борјану Кришто за опструкцију јер није прихватила да се сједница одржи 5. децембра. Кришто је одговорила да прије сазивања сједнице треба да се дефинише парламентарна већина и одреди ново руководство Дома.

Тек што су почели да теку рокови за конституисање нове власти настали су проблеми око датума сазивања конститутивне сједнице Представничког дома ПС БиХ. У трочланом Колегију без сагласности а само једногласно могу да утврде термин сједнице на којој би се изабрала и Комисија за избор Савјета министара.

- Приједлог је био да се у сриједу, 5. децембра закаже сједница, међутим Кришто није дала сагласност, рекао је Босић.

Само што је Босић завршио обраћање, пред новинаре је стала Борјана Кришто. Одбацила је његове инсинуације да је у питању бојкот формирања нове власти од стране ХДЗ-а БиХ. Поручила је да има још десет дана да се договори термин конситутицвне сједнице и да може бити заказана 4. децембра или раније ако се постигне договор о скупштинској већини.

С обзиром да је трећи члан Колегија Шефик Џаферовић изабран за члана Предсједништва БиХ питање је да ли може пуноправно да учествује у раду Колегија. У ЦИК БиХ незванично кажу да је то неизводљиво.

- У таквим условима се на неки начин проблематизује његово даље учешће, сматра Босић, док Кришто истиче да нема никакве дилеме због тога што је Џаферовић члан Предсједништва БиХ.

У складу са одредбама Пословника Представничког дома, прву сједницу Дома након избора сазива Колегијум Дома из претходног сазива.

Новоизабрани посланици ће да преузму дужност заједничким давањем и појединачним потписивањем свечане изјаве након чега ће се изабрати трочлано руководство Дома, са по једним представником из сваког конститутивног народа.

Док се не изабере предсједавајући, првом сједницом предсједава најстарији изабрани или најстарији изабрани присутни посланик као привремени предсједавајући.