latinica  ћирилица
13/11/2018 |  20:17 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Симић: Факултет постављен на добре основе и има изгледну будућност

У Београду је вечерас одржана свечана академија поводом 50 година од оснивања Факултета политичких наука Универзитета у Београду, којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и сам био студент тог факултета.
Београд - свечана академија - Фото: СРНА
Београд - свечана академијаФото: СРНА

Свечаност у Народном позоришту почела је интонирањем химне Србије и студентске химне "Гаудеамус игитур", а декан ФПН-а Драган Симић рекао је да је Факултет основан 1968. године у вријеме када се то мало очекивало имајући у виду друштвене околности, а да је током пет деценија постојања на њему развијана политичка наука која је била у главном току свјетске политикологије.

Симић је, обраћајући се окупљенима, истакао да су свршени студенти ФПН-а, као и професори и асистенти, давали и дају велики допринос развоју друштва у земљи, додајући да је у протеклих пет деценија више од 15.000 људи стекло диплому на неком од нивоа студија на овом факултету.

Он је навео да је међу бившим студентима ФПН-а, има и предсједника држава, министара спољних послова, дипломата, врхунских професора, уредника у медијима и новинара.

"Данас ФПН представља школу демократије, али и државништва, критичке мисли и дијалога. Факултет данас има четири смера и око 5.500 активних студената на основним студијама, мастер програмима и докторским студијама", навео је Симић.

Он је истакао да је ФПН постављен на добре основе и да има изгледну будућност јер су његови темељи изграђени на визији оснивача, првих професора и асистената.

На свечаној академији говорили су и ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић, професор емеритус Вукашин Павловић и студент продекан ФПН-а Маргарета Смиљанић, а наступило је Српско јеврејско пјевачко друштво "Браћа Барух" и виолинско-гитарски дуо "Едит".

Свечаности су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, новинар Милан Љепојевић, декани факултета политичких наука у региону, студенти, професори и друге званице.

ФПН основан је 1968. године као прва наставно-научна установа те врсте у тадашњој Југославији.