latinica  ћирилица
14/11/2018 |  17:04 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске са послодавцима - циљ повећање просјечне плате на 1.000 КМ (ФОТО)

Промјена структуре привреде у Српској, подршка реалном сектору и растерећење плата у сврху повећања стандарда грађана – биће приоритет. То је и главни закључак састанка предсједника Републике са пословном заједницом. За наредну годину највећи циљ остаје - повећати просјечну плату на 1.000 марака.

Добродошлица - па обилазак постројења једног од првих људи Уније удружења послодаваца и лидера у домаћој пекарској производњи. Тако је почео сусрет предсједника Републике са представницима пословне заједнице.

А уз колаче и ручак одржан је састанак, који је по завршетку, иако ненајављен, оцијењен као изузетно користан. Закључци су преточени у идеје које би могле бити уграђене у нову економску политику. Уз остало кључно је повећање просјечне плате, али и модел за праведан раст цијена. 

"Ми смо причали о начину како повећати плате и мислим да заједничким активностима Владе можемо у идућој години завршити ту просјечну плату од 1.000 марака. То није најнижа плата, него просјечна и мислим да сви показатељи економски који су видљиви, односно раст прихода по основу наплате пореза, показују да идемо у том правцу", рекао је потпредсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Вршиоци јавне власти и послодавци на истом су послу, закључак је предсједника Републике. Очигледно је, каже, да значајан број произвођача није задовољан и то је неопходно мијењати. 

"Морамо да видимо да направимо конкурентним наше услове за произвођале, да утичемо на то да се задржи број људи овдје, јер, ако нам људи одлазе, одлазе и они који су потрошачи. У сваком случају једна озбиљна расправа о томе шта учинити у наредном периоду", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Једна од тема разговора био је и модел координације мјера у Српској и оних на нивоу БиХ, али о томе ће још бити ријечи.

"Ми ћемо предлагати политику на нивоу БиХ забране извоза трупаца, као што су то чиниле друге земље. Ппет то не зависи од нас. Ја бих волио да то учинимо, али морамо добити сагласност других", додао је Додик.

Пословни ручак (Фото: РТРС)

Обје стране задовољне су до сад реализованим мјерама, из раније потписаног, меморандума Владе и Уније послодаваца. Уз поједине министре, разговору је присуствовао и мандатар за састав нове Владе, Радован Вишковић. Управо је на новој Влади да, с послодавцима пошаље поруку радницима и становништву да у Српској вриједи остати.