latinica  ћирилица
14/11/2018 |  17:52 | Аутор: Б92

УЕФА пријети ПСЖ-у избацивањем из Лиге шампиона

Француски лист "Екип" преноси како је УЕФА запријетила Пари Сен Жермену могућим избацивањем из Лиге шампиона због кршења правила о фер-плеју.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Из Ниона су недавно најавили отварање истраге против појединих клубова међу којима су и Парижани, прије свега јер се сумња да нису приказали реалан износ спонзорских уговора.

"Екип " преноси како је "балансирање рачуна за ПСЖ једнако тешко као освајање Лиге шампиона" и додаје да Финансијско контролно тијело УЕФА још од 3. јула ради на случају.

Такође, "Екип" пише како су спонзорски уговори са компанијама из Катара девалвирали, тачније у књигама Парижана су приказани нереалним, тако да је њихова стварна вриједност 87, а не 138 милиона евра.

Као примјер се наводи уговор са компанијом QТА, која је главни спонзор клуба. Према процјенама Контролног тијела стварна вриједност уговора је 58, а не 100 милиона евра како се наводи у финансијским књигама првака Француске.

Када се све сабере, долази се до реалног стања да би Пари Сен Жермен требало да буде у годишњем дефициту од 84 милиона евра, што је далеко изнад дозвољене границе од 30 милиона прописане од стране УЕФА приликом доношења закона о финансијском фер-плеју.

Отуда се намеће јасан закључак да би УЕФА могла да посегне за новим санкцијама, попут забранама довођења играча, задржавања прихода остварених у Лиги шампиона или чак избацивањем екипе из такмичења, због понављања прекршаја.

Финансијско контролно тијело УЕФА није под лупу ставили смо приказивање спонзорских уговора, већ и трансфере двије звијезде тима, Нејмара и Килијана Мбапеа. "Екип" тврди како је само да би се балансирали рачуни због њихових високих плата било потребно наћи 150 милиона евра у годишњим приходима.