latinica  ћирилица
15/11/2018 |  12:55 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Додик: Успоставити договор о заједничком интересу на нивоу БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са амбасадором Ирске у БиХ Мајлсом Гајраном.
Додик и Гајран - Фото: РТРС
Додик и ГајранФото: РТРС

Додик је захвалио Гајрану на честиткама на изборном успјеху и нагласио да ће се на новој функцији српског члана Предсједништва БиХ заложити за успостављање договора у вези заједничког интереса на нивоу БиХ, уз поштовање Устава и Дејтонског споразума, али не и наметнутих рјешења високог представника.

Предсједник Српске пренио је ирском амбасадору да ће се Република Српска у наредном периоду усредсредити искључиво на економска питања, а да ће се као српски члан Предсједништва БиХ залагати за стабилност институција и политичке ситуације у БиХ, као и за то да БиХ што прије дође до кандидатског статуса на путу ка Европској унији.

- Желимо флексибилнији однос Брисела према том статусу и залагаћу се за заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ којом ћемо позвати Европску унију да нас у што скорије вријеме приме у статус кандидата. Тиме би БиХ добила нови подстицај и динамику - рекао је предсједник Српске, додајући да очекује да се на нивоу БиХ направи напредак на плану економије и да се уђе у велики инвестициони процес изградњом инфраструктуре.

Додик и Гајран сагласили су се да би добро било да БиХ са Ирском, која је изузетно растућа економија, размијени позитивна искуства, саопштено је из кабинета предсједника Српске.