latinica  ћирилица
16/11/2018 |  13:48 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Болница И. Сарајево: Састанак са представницима институција Српске или обустава рада

Синдикат доктора медицине Болнице Источно Сарајево је са данашњег окупљања затражио да у понедјељак, 19. новембра, буде одржан састанак са представницима институција Републике Српске ради рјешавања исплате зарада за претходна три мјесеца или ће обуставити рад.
Синдикат доктора медицине Болнице Источно Сарајево - Фото: СРНА
Синдикат доктора медицине Болнице Источно СарајевоФото: СРНА

"Желимо да се ово рјешава у оквиру институција Републике Српске, да у понедјељак одржимо серију састанака како би нашли рјешење", рекла је Срни предсједник Синдиката доктора Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић и нагласила да упућују јавни позив предсједнику Републике Српске Милораду Додику, предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић, министру здравља и социјалне заштите Драгану Богданићу и вршиоцу дужности директора Фонда здравственог осигурања Српске Дејану Кустурићу.

Јовичићева је рекла да су запослени у овој болници незадовољни, јер немају никаквих одговора за исплату личних доходака за август, септембар и октобар, нити имају комуникацију са менаџментом Болнице.

"Радници су огорчени и егзистенцијално несигурни. У случају да у понедјељак не дође до ових састанака, желе да идемо у обуставе рада и друге синдикалне видове борбе", рекла је она.

Јовичићева је поновила да су радници спремни да иду у обуставу рада, иако је то задња мјера.

"Желимо да ријешимо наш статус у склопу институција, али не можемо чекати у недоглед", нагласила је Јовичићева.

Јовичићева је на јучерашњем окупљању истакла да запослени траже исплату плата и доприноса који нису уплаћени седам година, исплату трошкова превоза, јубиларних награда, рефундацију трошкова за специјализације и субспецијализације, као и изједначавање са другим здравственим установама у Републици Српској које су добиле септембарску, а неке и октобарску плату.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је данас Срни да се најозбиљније ради на томе да запосленима у овој здравственој установи буду исплаћене заостале плате које касне због дуговања болнице из претходних година која су морала да буду плаћена.

Тодоровић је навео да су на наплату дошла дуговања од прије пет-шест година која су морала бити плаћена и то је направило проблем текућих средстава.

"Ствар је доста комликована и комплексна и најозбиљније се ради на томе да то питање буде некако ријешено", рекао је Тодоровић.

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске позвао је Владу да као послодавац изврши своју законску обавезу према радницима у Јавној здравственој установи Болница "Србија" у Источном Сарајеву којима још нису исплаћене плате и друге припадајуће накнаде за август и септембар.

Од Владе Републике Српске и ресорног министарства захтијева се да без одгађања обезбиједе потребне услове да се изврши хитна исплата наведених личних примања докторима медицине који раде у овој здравственој установи најкасније до уторка, 20. новембра, саопштено је из Струковног синдиката.