latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:13 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца из бањалучке регије

Породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из бањалучке регије, уручена су 42 постхумна одликовања. Погинули борци одликовани су Медаљом заслуга за народ.

Са двадесет једну годину Бошко Бубић стао је у одбрану отаџбине, Републике Српске. У њен темељ уградио је најдрагоцјеније - живот. Двадесет три године након рата, за заслуге, постухмно је одликован. Одликовање је уручено једином члану породице, његовом брату Мирку. 

"Скупа смо отишли у рат. Ја сам се вратио, он није. 21 годину је имао момак. Пао је на првој линији", рекао је Бубић.

На списку 42 одликована погинула борца из Бањалуке, Градишке, Котор Вароша, Лакташа, Мркоњић Града, Челинца и Шипова, је и име Остоје Савића. Медаља заслуга за народ уручена је његовој кћерки Далиборки Дерајић. 

"Ја бих хтјела да се захвалим на овом дивном сјећању на мог оца. Знам да га то не може вратити, али 23 године сам чекала на ово јер ми много значи успомена на њега", изјавила је Дерајић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у протекла два мандата указом је постухмно одликовао 1740 погинулих бораца. У овој години одликовања су намијењена за њих 174. 

"Наши људи су погинули пред својим кућним прагом у отаџбинско-одбрамбеном рату. Карактер овог рата и оно што су они радили на својим огњиштима је слободарски, патриотски и племенит и никако другачији", нагласио је генерални секретар у Кабинету предсједника Републике Синиша Каран.

Одликовањима, предсједник Српске настоји да још једном изрази захвалност борцима на чију жртву породице морају бити поносне, истиче Каран. Та жртва, додаје, обавезује све у Српској да Републику градимо као добро мјесто за живот.