latinica  ћирилица
16/11/2018 |  17:30 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Почело усељавање бруцоша у реновирани други павиљон Студентског центра у Бањалуци

У реновирани други павиљон Студентског центра у Бањалуци почело је усељавање 87 бруцоша. До краја мјесеца, по окончању конкурсне процедуре, у дом ће бити смјештени и студенти виших година факултета. У току је реконструкција и првог павиљона.

Након више од мјесец дана од почетка академске године, бруцоши бањалучког Универзитета коначно су се смјестили у реновирани павиљон два. Међу њима и Анастасија Бјеловук, из Градишке.

"Јесте да нам је било напорно док није било домова. Морали смо да путујемо аутобусима. Напокон смо се уселили и сада имамо више времена за учење", изјавила је студент прве године на Правном факултету Бањалука Анастасија Бјеловук.

Употребна дозвола стигла је јуче, када је и почело прво усељавање студената. Они који долазе из удаљенијих општина, моћи ће да се уселе и сутра, поручују из Студентског центра. 

"За остале студенте, конкурсна процедура се затвара данас, па их очекујемо 27. новембра". појаснио је директор Студентског центра "Никола Тесла" Бањалука Драгослав Топић.

Унапређење студентског стандарда један је од приоритета Владе, кажу у министарству. У посљедњих десет година уложено је више од 40 милиона марака за изградњу и санацију студентских домова, 13 милиона за санацију и изградњу Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, а у оба павиљона 3,3 милиона. До усељења, студенти су путовали о свом трошку.

"Ми ћемо тражити рефундирање трошкова студентима, а разговараћемо с њима па ћемо видети како и на који начин", рекао је предсједник Скупштине студената Студентског центра Љубиша Карлица.

"Уколико буду инсистирали, разговараћемо. Отворене су све опције", одговорила је помоћник министра за високо образовање Републике Српске Радмила Пејић.

У току је санација и павиљона један, капацитета као и павиљона два - 350 мјеста. Извођачи су најавили пробијање рокова, кажу у Студентском центру, због чега не очекују да радови буду завршени до краја године. Студентски павиљони оштећени су у олујном невремену, које је Бањалуку захватило у децембру прошле године.