latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:00 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Брнабићева амбасадорима ЕУ: Забринута сам због ситуације на КиМ

Премијер Србије Ана Брнабић данас је на састанку са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља ЕУ изразила забринутост због све комплексније ситуације на Косову и Метохији, имајући у виду да привремене институције у Приштини не поштују дијалог, договоре и споразуме.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"У прошлом извештају Европске комисије нашле су се похвале на рачун Приштине у вези са формирањем групе за израду Статута за заједницу српских општина, па у следећем извештају треба повести рачуна како ће се то третирати, јер данас нема ни Статута, а ни заједнице српских општина", рекла је Брнабићева новинарима послије састанка у Палати "Србија".

Брнабићева је истакла да је најављена трансформација косовских безбједносних снага у такозване оружане снаге Косова супротна не само Бриселском споразуму и Резолуцији 1244 Савјета безбједности, него и уставу Приштине у којем стоји да за трансформацију мора да постоји већинска подршка српских посланика у тамошњој скупштини.

Она је подсјетила и на увођење додатних царина из Приштине на српску робу од 10 одсто, што је кршење ЦЕФТА споразума и то у тренутку када Приштина предсједава ЦЕФТ-ом.

"Изразила сам забринутост, не само за даљи дијалог, него шта следеће може да се деси, ако имамо константно кршење свих договора, споразума и уговора. Замолила сам амбасадоре да то схвате озбиљно", рекла је она.

Брнабићева је навела и да је амбасадорима уручила писма, које је послала свим владама широм свијета у којима упозорава на комплексну ситуацију на Косову и Метохији.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да су и на данашњем састанку представници држава чланица ЕУ обавијештени да је припремљено седам преговарачких позиција и то поглавље девет финансијске услуге, поглавље 18 статистика, поглавље 17 економске и монетарне одредбе, поглавље два које се тиче слободног кретања радника, поглавље четири слободно кретање капитала, поглавље 14 транспортна политика и поглавље 21 трансевропске мреже.

Јоксимовићева је оцијенила да је важно да чланице ЕУ констатују напредак тиме што ће дати сагласност за отварање нових поглавља.

Она је истакла да је отварање три поглавља нешто што Србија очекује до краја аустријског председавања, те да све друго не би реално осликавало напредак Србије.