latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Курти: Харадинај дао 8.000 хектара територије за фотељу, а Тачи даје сјевер Косова

Харадинај је за своју фотељу дао 8.200 хектара територије тзв. Косова, а Тачи за фотељу даје север, оптужује лидер Самоопредељења, Аљбин Курти, и позива на политичку изолацију Тачија.

Курти је предложио алтернативни програм за дијалог са Београдом, у четири корака, према којој би требало најприје размотрити шта је до сада учињено у том процесу, да се дефинише шта самопроглашено Косово жели од дијалога, затим утврђивање платформе са принципима, а потом и формирање прговарачког тима, који би имао легитимитет парламента.

Курти је на конференцији за новинаре рекао да је предсједника привремених косовских институција Хашима Тачија охрабрила ратификација демаркације са Црном Гором да уђе у, као је рекао, "преговарачку авантуру" са Београдом о територијалном разграничењу на штету Приштине.

"Харадинај је за своју фотељу дао 8.200 хектара територије Косова. Тачи за фотељу даје сјевер, уз тврдњу да то ради да би Косово постало чланица УН. Територија за фотељу у сваком случају", рекао је Курти, пренијели су приштински медији.

Курти сматра и да "преговарачког тима" не може бити без легитимног мандата парламента и позвао странке на власти да га не формирају, јер би он само послужио да Тачи убиједи међународну заједницу да није сам.

"Тачи треба да остане усамљен", сматра Курти и додаје да шта год да би тај тим урадио, само би посужио да Тачију обезбиједи имунитет у авантури коју намјерава да реализује са Београдом, а сада и са Москвом.

Курти сматра да први корак у понуђеној алтернативи за наставак дијалога треба да буде преглед шестогодишњег процеса, уз подсјећање да је током тог периода сачињено 33 споразума и извјештај владе тзв. државе Косово на 38 страна о, како је навео, достигнућима и изазовима у њиховом спровођењу.

Разматрање техничких и политичких процјена дијалога ће показати гдје је сада Приштина и које су то поуке које треба да извучемо да би се дошло до напретка, рекао је Курти и додао да је тај извјештај од 9. јула у скупштини, али да ни послије више од четири мјесеца, предсједник Кадри Весељи га не ставља на дневни ред.

У другом кораку, према Куртију, Приштина треба да утврди шта је то што се жели и који су јој циљеви у дијалогу са Београдом, пренијела је Газета Експрес.

Ти циљеви, каже Курти, треба да буду стављени на званичну листу захтјева према Београду, а као примјере је навео - захтјев за признавање косовске независности, проналазак несталих, реципроцитет права, репарација, сукцесија...

Као трећи корак, Курти је навео утврђивање платформе са принципима за дијалог са Београдом.

"Ми нисмо против дијалога са Србијом, већ смо против дијалога без принципа", рекао је Курти и додао да би ти принципи требало да буду потврђени у парламенту.

Најзад, четврти корак би требало да буде формирање преговарачког тима, који би имао легитимитет парламента, а чинили би га, каже, кредибилни лидери.

Према његовим ријечима, све од предложеног би требало да буде транспарентно, осим стратегије преговарачког тима.

Курти сматра и да би прва два корака могла бити спроведена прије ванредних парламентарних избора, а преостала два тек након избора, када би се, како је рекао, појавиле институције са новим легитимитетом.