latinica  ћирилица
17/11/2018 |  18:56 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Београд: У овом ресторану нико не остане гладан, чак и ако нема новца

Београд је познат по бројним ресторанима, али ипак један је сасвим посебан. Не одликује га луксуз ни ексклузивност, већ велико срце његовог власника.

Из натписа, окаченог на улазу, види се да из овог ресторана нико није отишао гладан, чак и ако није имао новца: "Поштовани, немојте бити гладни само зато што немате новца. Уђите, ми ћемо вам дати бесплатан оброк. Не треба да будете гладни само зато што сте сиромашни. Нико не треба да буде гладан. Вратимо вјеру у људе и људскост" .

Сви смо ми људи, али ријетко ко је човјек. Ова изрека важи за Драгана Ђурића, који је нахранио многа гладна уста. Сјећа се очевих прича о неимаштини и данима кад није имао за храну, као и људи у чијим џеповима није било довољно новца, па је одлучио да обезбиједи бесплатан оброк за оне који не могу да га плате. Нема ријечи, каже, које би могле да опишу задовољство кад помогнете неком у тешким тренуцима.

- Срамота је у сред оволиког богатства да неко буде гладан. То је срамота, наша, људска срамота. Колико можемо, ми ћемо дати свој допринос - каже Ђурић.

Помагао је поплављенима, избјеглицама, мигрантима, путницима-намјерницима, бескућницима, сиромашнима. Најчешће им је непријатно да питају за помоћ, али то овдје није ни потребно.

- Видиш по човјеку да му је непријатно да дође и пита да ли може да узме нешто, па све онако нешто обилази. Ми то видимо, па процијенимо да му је помоћ потребна. А има и људи који питају, извине се и кажу да немају новца да купе - каже продавачица Нела Ђорђевић.

У јурњави за зарадом и бољим животом заборављамо људскост, а она би требало да буде основни порив у животу, каже Драган. Јер најважније је бити човјек.

- Невоље дођу и прођу, успјеси такође, то су екстремни осјећаји човјека, али најбитиније је бити човјек - онако у свом срцу, у својој души и покушати да се та енергија људскости дијели са другима - каже овај добри човјек.

Бесплатан оброк у овом ресторану могу добити и труднице, као и студенти који су испит положили с десетком. Исту оцјену на испиту хуманости заслужио је и Драган, који се нада да ће његов примјер слиједити и други, јер наше мало некоме значи много.