latinica  ћирилица
17/11/2018 |  21:48 | Аутор: СРНА

Чланство самопроглашеног Косова у Интерполу било би преседан

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да постоје правни, полицијски и политички аргументи који указују да би чланство самопроглашеног Косова у Интерполу било преседан.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

Стефановић је рекао да Србија већ годину дана интензивно указује свим државама свијета колико би било погрешно да Косово постане чланица Интепола.

Он је рекао да, осим Резолуције УН 1244, и други акти јасно говоре да Косово и Метохија није ни држава, ни чланица, нити посматрач у УН, што је услов и за чланство у Интерполу.

- Постоји и прегршт полицијских разлога, као што је забринутост да би могло да дође до цурења Интерполових база података према неким терористичким структурама, а које садрже податке о лицима која се сумњиче и за најтежа кривична дјела не само организованог криминала већ и тероризма - рекао је Стефановић за РТС.

Према његовим ријечима, некада политички разлози код земаља које размишљају о чланству самопроглашеног Косова у Интерполу превагну над професионалним. Професионалне организације, истиче он, не смију да дозволе политизацију и не смију бити вођене другим аргументима осим високих стандарда професије.

- Некада, нажалост, неке од тих земаља попусте под великим притиском какав сад имају неки од савезника такозване косовске независности, најчешће неке западне државе - наводи Стефановић.

Он указује да није случајна ни чињеница да је један од радника конзулата самопроглашеног Косова у САД ухапшен у групи од седам људи која је покушала да прода аутоматско оружје, чак један ракетни ласер групи криминалаца са територије Мексика.

- Треба размислити и о томе да се неки људи, из самог врха приштинских институција, који би имали приступ Интерполовим базама података, и сами налазе на Интерполовим потерницама осумњичени за најтежа кривична дјела - рекао је Стефановић.

Он каже да су ризици велики и када је ријеч о погоршавању безбједности Срба који живе на Космету и да не стоје аргументи да би директна сарадња самопроглашеног Косова са европским инстутуцијама повећала безбједност.

Стефановић каже да се Приштина већ "унапријед радује" и додаје да је незахвално било шта прогнозирати када је ријеч о резултатима гласања.

- Хоћемо да се до самог чина гласања боримо за своју земљу и указујемо због чега то није добро не само за Србију, већ и за међународно право, али и за сам Интерпол као професионалну полицијску организацију - напомиње Стефановић.

Говорећи о актуелној најави Приштине да ће формирати "војску Косова", Стефановић је рекао да је та најава "ужасно опасна, прије свега када је ријеч о безбједности Срба на Космету, али и потпуно гази све до сада постигнуте споразуме".

- Чак и да је ријеч о процедуралном процесу, неке форме административне природе указују да не постоји чврста гаранција које смо добили од НАТО, ЕУ да тако нешто не би смјело да прође без подршке Срба - истакао је Стефановић.

Он је додао да Србија неће сједити скрштених руку, али ће, како каже, бити озбиљна и одговорна као и увијек.

- Сигурно нећемо дозволити било какву врсту погрома или безбједносног угрожавања нашег становништва - поручио је Стефановић.

У Дубаију у понедјељак, 19. новембра почиње засједање Генералне скупштине Интерпола и трајаће неколико дана.