latinica  ћирилица
18/11/2018 |  11:52 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Затворен "Први кадар", гран-при филму "Нуклеарне сјенке"

Проглашењем најбољих филмова и концертом етно - групе "Катера" из Источног Сарајева, у зворничком Дому омладине затворен је 12. Међународни филмски фестивал "Први кадар". Гран-при "Стећак кнеза Павла" за најбољи филм додијељен је филму "Нуклеарне сјенке", пољског аутора Марека Лешчевског.

Филм "Нуклеарне сјенке" без иједне изговорене реплике, показује посљедице нуклеарне катастрофе и истовремено говори о патњи, болу и љубави.

Дјело младог пољског редитеља побрало је симпатије и публике и чланова жирија који су га прогласили најбољим.

"На крају тог филма се дешава један врло занимљив новелистички обрт. Филм је врло подстицајан јер је направљен беспрекорним визуелним изазовом и са изузетним талентом младог редитеља", истиче Срђан Савић, предсједник жирија "Првог кадра".

Током шест фестивалских дана љубитељи филма у Источном Сарајеву и Зворнику уживали су у остварењима из 17 земаља.

Приказана су укупно 42 филма.

"Мислим да је посебно важно да истакнемо задовољство нас као организатора што се фестивал свечано затвара ове године у Зворнику. Та сарадња је заиста била плодоносна и показала се као врло успјешна. Не само у циљу децентрализације културе, него у ствари и у циљу ширења културе биоскопа и развоја кинематографије", рекла је Александра Митрић Штифанић, умјетнички директор "Првог кадра".

Поред филмских пројекција у оквиру Фестивала одржан је и "Кидс фест", радионице анимираног филма, изложба фотографија, а промовисан је и филмски часопис "Филаж".

"Наш је циљ да живимо са нашим суграђанима, да осјетимо шта је то што њима недостаје, односно да нека њихова интересовања поткријепимо догађајима и у нашем Дому омладине и на нашим спортским теренима", нагласио је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Фестивал је први пут одржан у два града - Источном Сарајеву и Зворнику.

Покровитељ овогодишњег "Првог кадра" било је Министарство просвјете и културе Републике Српске.