latinica  ћирилица
18/11/2018 |  14:29 | Аутор: СРНА

Меј: Нећу дозволити скретање пажње са преговора

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас да би њен одлазак са власти могао да доведе до одгађања Брегзита и да неће дозволити да јој та тема скрене пажњу са предстојећих одлучујућих преговора Лондона и Брисела.

- Наредних седам дана биће од кључне важности, јер ће се одлучивати о судбини Велике Британије. Неће ми бити скренута пажња са тако важног посла. Промјена руководства у овом тренутку неће олакшати преговоре, већ ће постојати ризик да ће доћи до њиховог одгађања - рекла је Мејова.

Она је нагласила да преговарачки тимови непрестано раде и да намјерава да оде у Брисел на састанак са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером.

Мејова је рекла да ће разговарати и са другим лидерима ЕУ уочи самита европског блока 25. новембра.

Од како је Мејова средином седмице објавила да је постигнут договор са ЕУ о изласку из чланства, угрожена је њена лидерска позиција због оставки неколико министара, укљућујући и Доминика Раба у чијој су надлежности били преговори о Брегзиту.

Неколико посланика из њене Конзервативне странке покренуло је и питање њене смјене са мјеста лидера партије.

Да би захтјев за покретање инцијативе за смјену Мејове био предат предсједавајућем Комитета конзервативаца за избор партијског лидера Грејему Брејдију неопходни су потписи 48 посланика.

До сада је више од 20 посланика потврдило да су поднијели захтјеве за гласање о повјерењу Мејовој, али још није познат коначан број оних који ће то учинити.