latinica  ћирилица
19/11/2018 |  13:39 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Додик положили заклетву, Чубриловић предсједник НСРС (ФОТО)

У Бањалуци је завршена конститутивна сједница новог сазива Народне скупштине Републике Српске. Предсједница Српске Жељка Цвијановић и потпредсједници положили су заклетве, а Недељко Чубриловић изабран је за предсједника Парламента. Заклетву је положио и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас закључак којим се задужују политичке странке да јој до 28. новембра доставе листе кандидата за Вијеће народа Српске и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.
Народна скупштина Републике Српске требало би да на наредној сједници изабере до четири потпредсједника ове институције.

Против ове одлуке били су посланици СДС-а и ПДП-а, јер тврде да ће четири потпредсједника Народне скупштине Републике Српске коштати грађане годишње више од милион КМ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је конститутивну сједницу десетог сазива парламента Српске.

Конститутивној сједници присуствовали су бројни представници политичког и јавног живота Републике Српске и БиХ, вјерски вјеродостојници, представници дипломатског кора и мешународне заједнице, као и премијерка Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и изасланик предсједника Србије Никола Селаковић.

16.15 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик положио је заклетву.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

15.51 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и потпредсједници Рамиз Салкић и Јосип Јерковић положили су заклетву.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

15.47 - Предсједник НСРС Недељко Чубриловић се захвалио посланицима на повјерењу и рекао да је Парламент одраз тековине и демократије грађана.

"Досљедно ћу се залагати за права у Републици Српској", поручио је Чубриловић.

15:40 - Недељко Чубриловић изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Резултати гласања за Чубриловића (Фото: РТРС)

15.25 - У току је избор предсједника Парламента Српске. Клуб посланика ДНС-а предложио је Душка Ивића, а група посланика из ДНС-а Недељка Чубриловића. Малешевић је констатовао да су оба приједлога комплетна и отворио је расправу о овој тачки дневног реда.

15.21 - Посланици положили свечану заклетву.

Полагање заклетве (Фото: РТРС)

15.20 - Усвојен извјештај Комисије за избор и именовања. Извршена је и верификација мандата народних посланика.

14.58 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржаће сутра конференцију за новинаре на којој ће саопштити име мандатара за састав нове Владе Републике Српске.

14.32 - Предсједавајући прве сједнице Дане Малешевић дао је паузу од 30 минута како би Комисија могла да размотри пристигле материјале.

14.30 - Народна скупштина је изабрала Комисију за избор и именовања, коју чини предсједник и седам чланова. Предсједник је Игор Жунић из СНСД, а његов замјеник Давор Шешић из СДС. Између осталих чланови комисије су Радован Вишковић, Душко Ивић и Сенад Братић. Приједлог је усвојен једногласно.

14.25 - Посланици су усвојили дневни ред и конституисано је радно предсједништво које, осим Малешевића, чине три најмлађа посланика - Денис Шулић /СНСД/, Давор Шешић /СДС/ и Александар Главаш /ДНС/.

Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Протоколом је дефинисано да посланици усвоје дневни ред, а потом приступе конституисању радног предсједништва које, осим Малешевића, чине три најмлађа посланика - Денис Шулић /СНСД/, Давор Шешић /СДС/ и Александар Главаш /ДНС/.

У Народној скупштини Републике Српске данас су, уочи одржавања конститутивне сједнице, новоизабраним народним посланицима десетог сазива парламента Српске додијељени сертификати Централне изборне комисије БиХ.

НСРС, нови сазив (Фото: РТРС)

На конститутивној сједници биће изабрана Комисија за избор и именовања и верификовани мандати народним посланицима, који ће положити свечану заклетву, а биће разматрана и одлука о броју потпредсједника Народне скупштине.

На предложеном дневном реду прве сједнице је избор предсједника и потпредсједника Народне скупштине Српске, као и покретање иницијатива за избор делегата из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ и за избор делегата у Вијећу народа Српске.

С обзиром да је крајњи рок за избор делегата 6. децембар, парламентране странке ће до 28. новембра доставити Народној скупштини Српске листе кандидата за изборе делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијеће народа Српске, саопштено је из Народне скупштине Српске.

НСРС (Фото: РТРС)

НСРС, нови сазив (Фото: РТРС)