latinica  ћирилица
19/11/2018 |  16:11 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Кнежево: 27 година од формирања 22. пјешадијске бригаде ВРС

Служењем парастоса и полагањем вијенаца, у Кнежеву је обиљежено 27 година од формирања 22. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Из ове бригаде 275 бораца положило је живот за отаџбину, а њих више од 600 остали су ратни војни инвалиди.

Гојко Топаловић, био је припадник 22. пјешадијске бригаде. У једном тренутку постао је ратни друг са својим млађим сином којег је задатак одвео на сарајевско ратиште.

Прва ратна искуства 22. пјешадијска бригада стекла је на подручју Славоније, бихаћког и сарајевског ратишта, а највећи допринос дали су у одбрани Кнежева, на платоу планине Влашић, на којем је боравила највећи дио рата.

Предсједник Борачке организације Кнежево Ранко Вучић поручио је да се само јединством може чувати Српска и сјећање на погинуле борце.

"Само јединством Борачке организације и популације можемо доћи до остварења бољих права борачких категорија у Републици Српској", рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио да је у овој бригади погинуло 180 бораца Војске Републике Српске, те 19 бораца у Лакој кнежевској бригади која је касније трансформисана у 22. Пјешадијску бригаду, док је из ове бригаде и око 500 ратних војних инвалида.

У овој бригади, осим бораца с подручја Кнежева, било је и бораца из околних општина, Котор Вароша, Челинца, Прњавора и из Бањалуке.