latinica  ћирилица
19/11/2018 |  19:05 ⇒ 20/11/2018 | 09:08 | Аутор: РТРС

Предсједник НСРС поново Недељко Чубриловић

Са 51 гласом ЗА и 29 против, Недељко Чубриловић ће и у наредне четири године, као кандидат групе посланика ДНС-а, бити први парламентарац Српске.

У вођењу скупштине, на наредном засједању, требало би да му се придруже и потпредсједници. О томе су посланици одлучили након полагања свечане заклетве и обећања да ће радити у складу са Уставом Српске.

Њима су, пред почетак засједања, представници ЦИК-а БиХ уручили сертификате.

Засједање 10. сазива Народне скупштине Републике Српске је отворио најстарији посланик у овом сазиву Дане Малешевић, који је и водио сједницу до избора предсједника парламента.

Ни два сата након што је конститутивну сједницу парламента отворио Малешевић, скупштински чекић поново се нашао у рукама новог-старог предсједника, Недељка Чубриловића, који је изабран гласовима 51 народног посланика.

Чубриловић je рекао да је почаствован што је поново добио повјерење посланика да предсједава највишим законодавним органом власти, те поручио да ће се и у новом мандату на мјесту првог човјека парламента залагати за очување Републике Српске.

"Залагаћу се за очување Републике Српске и Устава којим је одређен наш статус и права грађана. Залагаћу се за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата", истакао је Чубриловић након што је изабран за предсједника десетог сазива Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је на функцију предсједника парламента изабран на приједлог групе посланика ДНС-а, али не и страначког руководства, чији је избор био Душко Ивић.

- Предлажемо Душка Ивића, на основу одлука органа ДНС-а, уз сагласност предсjедника странке Марка Павића, рекао је Дарко Бањац, ДНС.

Споменка Стевановић је у име групе посланика ДНС-а предложила Недељка Чубриловића.

- Сматрам да заступам већину ставова грађана, који су и гласали за председника Републике и члана Председништва, додала је она.

Иако је однос гласова унутар ДНС-а био 8:4 за Ивића, побједник у овом дуелу био је Чубриловић. То је додатно распламсало унутар-страначку кризу, али, чини се, и задало велики ударац коалиционом споразуму ДНС-а и СНСД-а.

У сјени гласања за предсједника парламента, мања расправа вођена је и о броју потпредсједника у новом сазиву. Нови-стари предсједник, Недељко Чубриловић предложио је да буду изабрана четири потпредсједника, што је изазвало незадовољство опозиције, која сматра да таква одлука представља непотребан трошак и да су три потпредсједника оптималан број.

- Шта значи ако их имамо четири? Да ли ћемо боље и ефикасније радити, или ће нас само више коштати?, запитао се Драшко Станивуковић из ПДП-а.

На крају је изгласана одлука да ће бити бирана до четири потпредсједника, а њихова имена и тачан број биће познати до прве редовне сједнице.