latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:02 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Дан одлуке за самопроглашено Косово о пријему у Интерпол

Дан је одлуке о захтјеву Приштине за чланство у Интерполу.

Гласање о том приједлогу омогућено је након што је предсједавајући у Интерполу одбацио захтјев Србије и још пет земаља-чланица да скупштина уклони са дневног реда изјашњавање о чланству Косова.

Кина, Шпанија, Кипар, Аргентина и Суринам били су уз Србију против гласања о том питању, док се традиционални српски пријатељи Руси нису успротивили захтјеву Косова.

Српска делегација, послије свега што се дешавало претходних дана и недјеља, упозорава да све иде ка томе, да се Косово, преко реда и правила, нађе међу чланицама Интерпола.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који предводи делегацију Србије на скупштини Интерпола рекао је јуче да је и начин гласања промијењен, односно да је уведена пауза између изјашњавања, како би се, како је рекао, додатно извршио притисак на земље чланице да гласају за приједлог о Косову.

Посљедице пријема Косова у Интерпол биле би далекосежне - крај дијалога Београда и Приштине, реваншизам Албанаца кроз то тијело, али и срозавање угледа Интерпола, који би послао поруку да је чак и међународна полиција корумпирана.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да самопроглашено Косово неће постати чланица Интерпола и да ће Србија "побиједити".

Вучић је указао да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане, или да гласају за чланство самопроглашеног Косова у тој међународној организацији, али да се Србија борила да то спријечи, јаче него што би било ко могао да претпостави.