latinica  ћирилица
20/11/2018 |  14:01 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина не може ништа постићи без договора са Београдом

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је Приштини да одбијање захтјева за чланство у Интерполу јасно показује да без договора са Србијом није могуће било шта постићи, те оцијенио да је побиједило право и правда.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је новинарима у Београду рекао да је одбијање уласка самопроглашеног Косова у Интерпол велика ствар за Србију.

"Ово ствара добре предуслове да разговарамо о томе како да се проблем реши, а не да се решење намеће једнострано, иза леђа и испод стола", додао је Ђурић, који је честитао острвским државама Кирибати и Вануату чланство у Интерполу.

Ђурић је рекао да је српски народ на Косову и Метохији радостан и захвалан због побједе права и правде у Интерполу.

"Срби на Космету можда боље од других разумеју колика је опасност претила од покушаја Приштине да уђе у Интерпол. Нема никакве сумње да би то чланство било злоупотребљавано за даљи прогон Срба на Космету, за даља хапшења, застрашивања и све оно што нема никакве везе са полицијским послом, а итекако има везе са политиком", рекао је Ђурић.

Он је додао да је већина свијета, захваљујући огромном труду предсједника Србије Александра Вучића, министра спољних послова Србије Ивице Дачића, премијера Србије Ане Брнабић и свих других који су били укључени у то питање, остварила фантастичан резултат.

Ђурић је рекао да је видео жестоку, искрену и праву борбу српских представника и до посљедњег тренутка неизвјестан напор, зато што је сила која је била против Србије "не вишеструко, него стоструко јача".

"Новац, моћ и утицај који имају државе које су подржале једнострано проглашену независност Косова и подржале покушај Приштине да уђе у Интерпол, не могу да се пореде са оним што имамо ми", рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да се све ипак завршило тако што су "особе које су ушле у салу Генералне скупштине Интерпола, у оним блиставим сјајним униформама, ипак изашле нешто другачијег расположења и става, са могућношћу да им неко оправдано постави питање - шта ви то носите на себи и како се представљате?".