latinica  ћирилица
20/11/2018 |  14:18 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Чланови Предсједништва преузели дужност; Свечани пријем у И. Сарајеву (ФОТО/РТРС, 17.00)

Милорад Додик из Републике Српске и Шефик Џаферовић и Жељко Комшић из Федерације БиХ, данас су у Сарајеву инаугурисани у нове чланове Предсједништва БиХ.
Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Након што им је предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић уручио сертификат којим се потврђује њихов избор на Општим изборима одржаним у октобру, Додик, Џаферовић и Комшић  прочитали су текст свечане изјаве који гласи:

"Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поводом ступања на дужност, пољубио је данас заставу Републике Српске у згради Предсједништва БиХ и прочитао текст свечане изјаве, коју је и потписао.

Текст свечане изјаве прочитали су пред претходним сазивом Предсједништва који су чинили Младен Иванић из Републике Српске и Драган Човић и Бакир Изетбеговић из ФБиХ.

Милорад Додик (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Додик ће у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву у 17 часова, организовати свечани пријем за више стотина домаћих и страних званица.

Пријему ће присуствовати и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Пренос можете гледати на нашој телевизији.

Додик је јуче пред Народном скупштином Републике Српске положио свечану заклетву, што је било први пут да један од чланова Предсједништва заклетву поводом избора у овај највиши колективни орган на нивоу БиХ положи пред ентитетским парламентом.

Након што је сваки од новоизабраних чланова појединачно потписао текст заклетве, поступак њиховог свечаног увођења у дужност /инаугурација/, сматра се завршеним.

Предсједавање у новом сазиву Предсједништва, седмом по реду од потписивања Дејтонског споразума, по аутоматизму преузима члан према слиједу ротације предсједавања претходног сазива, а то је Милорад Додик.

Предсједавајући Предсједништва мијења се сваких осам мјесеци, по принципу ротације, а у складу са Изборним законом БиХ.

Први сазив Предсједништва изабран је у септембру 1996. године, а чинили су га српски члан Момчило Крајишник, бошњачки Алија Изетбеговић и хрватски Крешимир Зубак.

Данашњој инаугурацији новог сазива чланова Предсједништва присуствовале су званице из јавног и политичког живота у БиХ и дипломатског кора.