latinica  ћирилица
20/11/2018 |  14:23 ⇒ 21/11/2018 | 08:01 | Аутор: СРНА

Српски члан Предсједништва пољубио заставу Српске (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пољубио је данас заставу Републике Српске у згради Предсједништва БиХ и прочитао текст свечане изјаве, коју је и потписао, а поводом ступања на дужност.

Додик је рекао да ће са друга два члана настојати да врати положај и димензију Предсједништву БиХ која му припада по Уставу БиХ.

Он је најавио да ће се залагати за укидање институције високог представника у БиХ, те да ће циљ БиХ бити ЕУ и да неће одустати од сарадње са Руском Федерацијом.

Обраћајући се бројним званицама након конститутивне сједнице Предсједништва БиХ, Додик је истакао да му је част да преузме дужност након што је на општим изборима освојио више од 370.000 гласова у Српској, који говоре о томе како ће дјеловати.

- Моја база јесте Република Српска, долазим као представник Републике Српске и српског народа - поручио је Додик.

Он је истакао да нема намјеру да спријечи било кога у развојним пројектима.

- Желим сарадњу која ће бити дјелотворна. Мораћемо показати способност за нове компромисе - истакао је Додик.

Он је подсјетио да има примједбе на то како је радио високи представник и како је дерогирао Устав БиХ, због чега је потребно поново обавити расправу и пронаћи компромис.

Додик је навео да улога високог представника у БиХ није била у интересу дугорочне стабилности и развоја БиХ, те да је више од 540 одлука и закона наметнуто, иако високи представник није имао право на то, као ни на интервенције на Устав БиХ.

Додик је напоменуо да високи представник може само да реализује цивилне дијелове споразума, али да је он ишао изван тога.

Према његовим ријечима, рјешења која су донесена прије 15-16 година можда су одговарала том времену, али рјешења која се данас усвајају морају да одговарају овом времену.

Члан Предсједништва БиХ из реда српског народа изразио је наду да ће бити жеље и воље да се уради најбоље, те додао да не жели да направи ниједан лош потез према Бошњацима и Хрватима, али да тражи и адекватан третман Републике Српске и српског народа који представља.

- Моја политика биће политика Републике Српске. Ја сам овдје као представник Републике Српске да спроводим политике у вези са војном неутралношћу и одбацим било какве процесе које ће ићи за тим да се БиХ усмјери на оно што није интерес Српске - најавио је Додик и додао да је то дио консензуса и власти и опозиције у Српској.

Он је оцијенио да ће бити потребно да се више ради на разумијевању и уважавању.

Додик сматра да Европска унија треба да буде циљ БиХ и да ће својим колегама на првој сједници предложити да од ЕУ затраже да Унија и њене структуре дају БиХ статус кандидата да би направили нову динамику.

Он је најавио да ће Предсједништво БиХ сарађивати са свим важнијим факторима и да ће БиХ као чланица мултилатерарних и других организација наставити да дјелује у складу са властитим интересима.

- Учинићу све да наши односи са ЕУ и САД буду добри. Ми подржавамо политику америчког предсједника који иде за тим да се не мијеша у унутрашње ствари других земаља - рекао је Додик и напоменуо да је његова сарадња са Руском Федерацијом била успјешна и да од ње неће одустати.

Он је указао и на то да је важно са Кином имати свеоубухватну сарадњу која ће побољшати развој БиХ.

- Желим да са колегама будем представник БиХ на билатералним и мултилатералним сусретима - истакао је Додик.

Он је рекао да није спреман да капацитет добијен на изборима препусти било коме другом и да зато неће дозволити да се у његовом кабинету креирају одлуке које би наметао неко са стране, већ да чланови Предсједништва све ураде властитим снагама.

Додик сматра да из Уставног суда БиХ треба да оду стране судије и да је потребно судску власт вратити народима у БиХ, како је предвиђено Уставом БиХ.

- Реформа правосуђа коју је спровео ОХР била је неуспјешна, продуковала штете, корупције и отуђени центар моћи изван воље народа - подсјетио је Додик.

Он каже да ће то бити тешко оствариво сада, али да ће са колегама доносити одређене одлуке и да вјерује да ће успјети.

- Уколико БиХ не буде показала нову димензију и замах онда не видим своје мјесто овдје. Нисам дошао да се сликам, примам плату, већ желим договор уз пуно уважавање два ентитета, три народа, заједничких институција и свих грађана БиХ - поручио је на крају свог обраћања новоизабрани члан Предсједништва БиХ из реда српског народа.

У Сарајеву са Додиком данас су били и његов син Игор и кћерка Горица.

Милорад Додик са кћерком и сином (Фото: РТРС)

Милорад Додик из Републике Српске, те Шефик Џаферовић и Жељко Комшић из Федерације БиХ данас су у Сарајеву инаугурисани у нове чланове Предсједништва БиХ.