latinica  ћирилица
20/11/2018 |  15:45 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Све спремно за обиљежавање крсне славе МУП-а Српске

Поводом обиљежавања крсне славе Аранђеловдан, одата је почаст погинулим припадницима МУП-а у протеклом рату. Честитку припадницима МУП-а упутио је и предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Боја Тркуља, самохрана мајка, изгубила је сина јединца. Александар је имао 18 година када је у новембру 1994. године погинуо на Купресу.

- Није требало да иде на ратиште, али шта могу. Или је таква судбина била или шта је већ, да опет останем сама. То ми је био јединац, све што сам у животу имала, а сад немам ништа. Само долазим овдје гдје његово име стоји, ту долазим и обилазим - у болу прича Боја Тркуља, мајка погинулог припадника МУП-а.

Жарко Спасојевић, начелник ПУ Бањалука истиче да овакве жртве које су уткане у Српску, никада не смију бити заборављене.

- Наша је обавеза да се свакодневно сјећамо њиховог храброг дјела - јасан је Спасојевић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Зворника живот је изгубило 12 припадника МУП-а.

- Нису заборављене породице погинулих, то се манифестује запошљавањем чланова ових породица, што је стратегија МУП-а Републике Српске - истиче Горан Абазовић, начелник ПУ Зворник.

За стварање Републике, са подручја Источног Сарајева живот је дало 136 припадника полиције.

- Данас је прилика да се сјетимо свих погинулих припадника полиције, који су дали животе за Републику Српску - поручује Бранимир Шеховац, начелник ПУ Источно Сарајево, а на његове ријечи надовезује се Бошко Југовић, начелник општине Пале:

- Треба поштовати све што они раде, поготово у овим кључним временима за Републику Српску.

Почаст је одата и погинулим полицајцима са подручја Требиња. Тадашњи ЦЈБ изгубио је 30 својих људи.

- Част нам је бити овдје и драго нам је да нисмо заборављени - рекла је Милијана Зиројевић, супруга погинулог припадника МУП-а Републике Српске.

Крсна слава светог Архангела Михајла у Бијељини обиљежена је свечаном академијом. Похваљено је 26 полицијских службеника и Јединица за подршку. Међу њима и Перица Марковић који је учествовао у расвјетљавању крађе, гдје је материјална штета била око 200.000 КН.

- Посао је јако тежак и захтјеван, а сви ми припадници МУП-а са поносом носимо ову униформу и трудимо се да увијек будемо у служби грађана, а самим тим имамо и велику обавезу - напомиње Перица Марковић, замјеник командира Полицијске станице Лопаре.

Централно обиљежавање крсне славе МУП-а биће одржано сутра у Бањалуци. Обиљежавању ће присуствовати предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.