latinica  ћирилица
20/11/2018 |  21:26 ⇒ 21/11/2018 | 09:26 | Аутор: ТАНЈУГ

АП: Ударац напорима Приштине

Асошиејтед прес пренио је да је Генерална скупштина Интерпола одбила захтјев самопроглашеног Косова за чланство у тој међународној полицијској организацији и оцијенио да је тиме задат ударац напорима Приштине да поспјеши признавање тзв. косовске независности.

- Пропаст овог покушаја означава велики неуспјех за Косово - да је примљено, Косово би могло да тражи `црвене потјернице` од Интерпола за хапшења српских званичника или особа које власти на Косову сматрају ратним злочинцима - наводи америчка агенција.

АП подсјећа да је самопроглашеном Косову било потребно да добије двије трећине гласова како би било примљено у пуноправно чланство у Интерполу, а уједно указује да је та организација данас примила Кирибати и Вануату, чиме ће број њених чланица порасти на 194.

Интерпол, примјећује АП, није одмах објавио резултате гласања делегата већине од 192 државе чланице те организације.

Америчка агенција је, у извјештају из Београда, навела да је Србија, уз помоћ савезнице Русије, лобирала против уласка самопроглашеног Косова у Интерпол. Пренијела је и да је српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на Твитеру објавио побједу у Генералној скупштини Интерпола, као и да је Влада самопроглашеног Косова потврдила да је данас изгубила на гласању у Дубаију.

- Уз подршку своје савезнице Русије, Србија је лобирала против уласка Косова у Интерпол. Србија не признаје проглашење независности Косова из 2008. године - закључује америчка агенција.