latinica  ћирилица
21/11/2018 |  09:27 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Лондон поштује прописе, али не утиче на њих

Велика Британија биће искључена из процеса доношења одлука у ЕУ током прелазног периода након "Брегзита" и то у вези са 182 нова прописа, укључујући питања буџетске потрошње, саобраћајних знакова и воде за пиће, пише лист "Индипендент".
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Лист наводи да је на овај начин Британија постала држава која се повинује прописима, али их не доноси, што је "груба грешка".

Током тог периода, Британија ће морати да поштује одлуке Брисела, али неће имати своје министре у Савјету ЕУ, нити посланике у Европском парламенту да утиче на њихово формирање.

У оквиру кампање "Народно гласање о посљедицама `Брегзита`" анализиране су одлуке које се очекују прије 2020. године, а које укључују опорезивање алкохола и прописе за британске инвестиционе фондове.

Крис Брајант, присталица кампање из редова лабуриста, рекао је да ова анализа први пут показује цјелокупне димензије британске капитулације у оквиру овог такозваног споразума.

- Споразум премијера ослабиће нашу способност да имамо свој удио у суштински важних 180 одлука које ће бити донијете у Европи док је Британија у прелазном периоду, што значи да ми морамо да се повинујемо прописима, али немамо могућност утицања нити способност да заштитимо интересе Британије - рекао је за лист.

Он је рекао да ће овај лош споразум искључити Британију из процеса доношења одлука и натјерати је да плати милијарде евра за ту привилегију.