latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:31 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Бањалучки основци се упознали са кампањом #STEMsvima

Бањалучки основци већ другу седмицу за редом имају прилику да се упознају са кампањом #STEMsvima, подржаној од стране Кабинета предсједника Републике Српске, коју реализује RoboKids едукативни центар.
#STEMsvima - Фото: РТРС
#STEMsvimaФото: РТРС

Сам концепт STEM (наука, технологија, инжињерство и математика) позитивно доприноси креирању послова у индустријским секторима, расту БДП-а, појављивању нових индустрија и услуга, трансформацији радне снаге и подизању предузетничког духа и пословних иновација.

Кампања #STEMsvima обезбиједила је 200 стипендија за најбоље ученике основних и средњих школа те за ученике из социјално угрожених група, а учешће у кампањи најавило је још неколико великих локалних компанија.

Ученици основних школа у бањалучкој општини, кроз интерактивне презентације, имају прилику да се упознају са STEM дисциплинама, те да се кроз самостално управљање Makeblock роботима и дроновима ближе упознају са основама роботике и електронике.

#STEMsvima

Најбољи основци и средњошколци добиће бесплатне курсеве из различитих STEM области, као што су роботика, програмирање, електроника, 3D и у наредна два мјесеца похађаће их у просторијама RoboKids едукативног центра. Осим различитих STEM курсева, ученици ће имати прилику да усвоје нова знања и из креативних области, попут графичког и веб дизајна, видеа и фотографије.

Сјајна атмосфера и велика заинтересованост ученика основних школа за кампању #STEM свима допринијела је позитивним односима RoboKids едукативног центра и запослених лица у образовном сектору, који се радују заједничкој сарадњи у реализацији ове кампање, као и будућих пројеката.

"STEM дисциплине отварају многа врата нашој дјеци у будућем запослењу, каријери, личном развоју и стварању. Неопходно им је посвећивати више пажње, а пројекат #STEMsvima је најбољи примјер како то чинити", рекао је Зоран Јанковић, професор информатике у основној школи "Бранко Радичевић".

Екипа RoboKids едукативног центра до сада је посјетила 14 од укупно 27 основних школа у бањалучкој регији. Највише интересовања код дјеце изазвали су курсеви Makeblock роботике, 3D принта, LEGO WеDо програмирања робота и курс кодирања игрица.

Буђење раног интереса код дјеце и младих за STEM и учење у другачијем окружењу засигурно ће повећати број заинтересованих за упис на студије сродних факултета, стварајући већи број младих стручњака, који могу добити добро плаћене послове и у Републици Српској, без да напуштају земљу.

На тај начин осигурава се стварање повољног окружења за раст и развој младих људи, који би са препознатим потенцијалом радили на заједничком стварању позитивног окружења за предузетништво и иновације.