latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:07 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Кошарац: Досадашња власт на нивоу БиХ по мјери странаца

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик те партије у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је за Срну да је у протекле четири године власт на нивоу БиХ сваки дан изражавала своје аномалије и накарадност, с обзиром на чињеницу да је њена структура била онаква какву су жељели странци.
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba) -
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba)

Коментаришући чињеницу да од јануара прошле године па до данас Агенцијом за јавне набавке БиХ руководи Ђенан Салчин, вршилац дужности директора Агенције, Кошарац је истакао да је примјена Закона о јавним набавкама БиХ веома важна, јер је она основа за привредни и сваки други развој земље.

"Евидентно је да су политичке структуре које су партиципирале у Савјету министара имале политички утицај на једну врло важну активност у БиХ", рекао је Кошарац, додајући да то није једини случај и да на нивоу БиХ има директора којима су истекли мандати, али их је штитила политичка структура на нивоу заједничких институција јер су имали политички утицај.

Он је нагласио да није било политичке спремности да се питања именовања директора квалитетно рјешавају и додао да претпоставља да је сличних примјера било и код других запошљавања у заједничким институцијама БиХ.

"Данас имамо ситуацију да је врло јасно изражен политички став - извршиће се анализа свих оних који су радили у протекле четири године, поготово кадра који је долазио из Републике Српске и испуњавао квоту кадра из Српске. То је процес у којем ћемо и те како водити рачуна о патриотском односу према Српској и њеним институцијама и значају за наш народ и Републику Српску", рекао је Кошарац који је у протеклом четворогодишњем мандату био шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

Посланик СНСД-а у одлазећем сазиву Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је раније да је БиХ у самом врху земаља које се са непоштовањем односе према Закону о јавним набавкама, који директно утиче на дјела корупције.

Према њеним ријечима, због овога је потребно сагледати који су то проблеми у примјени постојећег закона, те да ли и и шта је потребно у њему промијенити.

"Годинама су јавне набавке једна од најзначајнијих примједаба Канцеларије за ревизију институција БиХ због неуважавања препоруке ревизије у вези са овим проблемом", подсјетила је Мајкићева.

Истичући да су јавне набавке кључни разлог за сумњу на велики број дјела корупције, Мајкићева је констатовала да би било логично да се надлежне институције БиХ озбиљно позабаве овим питањем.

Члан Предсједништва Удружења грађана "Тендер" Рајко Кецман изјавио је за Срну да је проблем БиХ Закон о јавним набавкама који је пун пропуста и који је извор корупције и да је "најмање важно" ко руководи Агенцијом за јавне набавке БиХ.