latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:52 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Влада: Усвојена информација о статистичким показатељима

Влада Републике Српске усвојила је информацију о статистичким показатељима ситуације у областима прерађивачке индустрије и њиховом кретању за девет мјесеци 2018. године.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Укупна календарски прилагођена индустријска производња у Републици Српској у периоду јануар-септембар 2018. године, у поређењу са истим периодом 2017. године, већа је за 5,3 одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Индустријска производња у периоду јануар-септембар 2018. године у поређењу са истим периодом лани, имала је раст у два подручја - производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, гдје је забиљежен раст од 27 одсто и вађење руда и камена од 0,7 одсто, док је подручје прерађивачке индустрије забиљежило пад од 2,4 одсто.

У периоду јануар-септембар 2018. године, Република Српска остварила је извоз у вриједности 2.761.765.000 марака, што је више за 8,9 одсто у односу исти период 2017. године. Увоз је износио 3.907.017.000 КМ, што је више за 8,8 одсто у односу на исти период лани.

Покривеност увоза извозом у периоду јануар-септембар 2018. године износила је 70,7 одсто, док је спољнотрговински дефицит износио 1.145.252.000 марака.

У периоду јануар-септембар 2018. године прерађивачка индустрија остварила је извоз у вриједности 2.342.398.000 КМ, што је више за 9,8 одсто у односу на исти период 2017. године.

Увоз је износио 3.109.564.000 КМ, што је више за 8,5 одсто у односу на исти период 2017. године.

Покривеност увоза извозом у периоду јануар-септембар 2018. године износила је 75,3 одсто, док је спољнотрговински дефицит износио 767.166.000 КМ.

Број запослених у индустрији у периоду јануар-септембар 2018. године у поређењу са истим периодом прошле године већи је за 2,2 одсто.

Раст броја запослених имала су подручја - прерађивачка индустрија раст од 2,5 одсто, производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација раст од 3,2 одсто, док је подручје вађење руда и камена имало пад од 1,5 одсто.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о новом порталу "Јединствена контакт тачка за пословање", који садржи базу података у вези са поступком, административним процедурама и формалностима за покретање и обављање привредних дјелатности, укључући пружање услуга, информације о спровођењу процеса процјене утицаја прописа у поступку израде прописа.

Из владиног Бироа за односе с јавношћу саопштено је да портал, који је замијенио Регистар одобрења у привреди Републике Српске, садржи и друге садржаје од значаја за пружање квалитетних података грађанима и пословним субјектима ради лакшег покретања и обављања привредних дјелатности.

Портал је доступан на интернет адреси www.pscsrpska.vladars.net,  функционише на ћирилици и латиници, а тренутно је у фази превођења на енглески језик.

"Сврха контакт тачке је да грађани и пословни субјекти на једном мјесту, на брз и једноставан начин могу приступити информацијама о правној форми регистрације за обављање конкретне привредне дјелатности у Републици Српској, као и свим предрегистрационим, односно пострегистрационим формалностима неопходним за пословање", наводи се у саопштењу.

Влада је задужила републичке органе управе и друге субјекте који су законом овлашћени за издавање одређених формалности за обављање одређених привредних дјелатности, да у случају одређених промјена у прописима, односно процедурама и формалностима из своје надлежности у складу са Уредбом о евиденцији, анализи, испитивању и процјени процедура и формалности за пословање у Републици Српској, пријаве у електронском облику сваки нови податак, измјену или допуну постојећег, као и престанак важења одређеног податка, ради ажурности података јединствене контакт тачке.

Влада је задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да у сарадњи са надлежним органима редовно ажурира, прати стање и унапређује функционалност електронске јединствене контакт тачке и по потреби, о томе, обавјештава Владу Републике Српске. Задужују се и ресорна министарства да дају пуну подршку у активностима на примјени модела стандардних трошкова, а кроз пилот-пројекте поједностављења процедура и формалности за пословање.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о противградној заштити, којим се уређују: Организација система противградне заштите, носилац послова противградне заштите, права, обавезе и одговорности носиоца послова, начин
финансирања и надзор над спровођењем овог закона, као и друга питања од значаја за систем одбране од града.

Систем противградне заштите, додаје се у саопштењу, представља скуп свих активности којим се умањује или спречава могућност настанка града, а све ради смањења штете од ове природне елементарне непогоде, па је с тим у вези дефинисан и период трајања противградне сезоне.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о изради документа "Смјернице за развој привреде Републике Српске", који ће бити полазна основа за израду средњорочне стратегије развоја Републике Српске.

Влада је задужила ресорна министарства да до израде стратегије, а на основу "Смјереница", израде акциони план реализације "Смјерница" из своје ресорне надлежности, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У Информацији се подсјећа да су Влада Републике Српске и Унија удружења послодаваца Републике Српске, 10. децембра 2017. године закључили "Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020. година".

У том документу један од договорених корака била је и израда смјерница за развој привреде Републике, тако да се "кроз директан разговор са привредницима и представницима ресорних институција Републике Српске настави започети дијалог, кроз детаљну анализу кључних привредних сектора и приједлог кључних мјера које би требало да допринесу повећању технолошког развоја привреде, извоза и плата запослених".

Влада Републике Српске усвојила је План интервентних набавки производа, робе и средстава за 2019. годину којим се дефинише систем и начин интервентних набавки у условима озбиљних поремећаја на тржишту Републике Српске.

"План подразумијева дефинисање врсте и количине производа, робе и средстава за потребе становништва и привреде за вријеме трајања озбиљних поремећаја на тржишту, па се на тај начин избјегава пракса мобилисања буџетских средстава у сврху одржавања одређеног нивоа робних залиха и смањују трошкови њиховог обнављања, а потребна новчана средства се ангажују по потреби у условима озбиљних поремећаја на тржишту", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о дефинисању параметара за утврђивање стратешких предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије регистрованих у Републици Српској.

У саопштењу се наводи да су параметри којим се утврђују стратешка предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије, степен финализације чији је минимум трећина учешћа финалних или полуфиналних производа у укупној производњи и број запослених од минимум 50, осим за прерађиваче трупаца четинара.

"Један од параметара је и укупан приход од минимум два милиона марака, на годишњем нивоу, измирене обавезе према `Шумама Републике Српске` по основу потписаних уговора, измирене доспјеле пореске обавезе и доприноси", прецизира се у саопштењу.

Предузећа која задовољавају параметре стичу право на потписивање оквирних петогодишњих уговора са "Шумама Републике Српске" о испоруци сировине са загарантованим минималним количинама и динамиком испоруке шумских дрвних сортимената.