latinica  ћирилица
22/11/2018 |  15:56 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Жељезнице Српске: Почела исплата дуговања према радницима

Из прве пристигле транше кредита Свјетске банке почела је исплата дуговања ЖРС према радницима, а исплаћују се и дуговања према Пореској управи. Од укупно 51,3 милиона евра од Свјетске банке намијењених за реструктурирање на рачун Жељезница уплаћено је 26,6 милиона евра.

Исплата дуговања за око 2.250 радника ЖРС почела је данас. До наредне седмице биће исплаћена дуговања за свих 2.516 радника.

Из пристигле транше од 26,5 милиона евра измирене су и обавезе према Пореској управи по основу репрограма, а од данас почиње исплата и обавеза према Пореској управи које нису репрограмиране.

"Што се радника тиче, исплате дуговања вршиће се на начин да прво буду исплаћени запослени радници према којима су дуговања најнижа, како би се обухватило што више радника и испунили услови које је поставила Свјетска банка", рекла је Нада Стевановић, портпаролка Жељезница Српске.

По истим критеријима дуговања ће се исплаћивати према бившим радницима. Нарасла су на око 20 милиона КМ, биће увећана за затезне камате, а само на трошкове адвоката, који су у тужбама за неисплаћена радничка потраживања заступали раднике, могло би да оде око 2 милиона КМ.

"До 20. децембра треба да буду исплаћена сва дуговања према радницима који су пензионисани. Сљедеће што нам је рјешавати је реконструкција и реорганизација жељезнице, и у фази смо израде колективног уговора", каже Ђоко Лазић, потпредсједник Синдиката жељезничара.

Очекује се и наставак приче о именовањима управе након што је бившем генералном директору истекао мандат.

Истиче и период именовања в.д. директора па ће се сутра тиме бавити Надзорни одбор на сједници у Добоју.

"Морамо именовати три директора, а нама је врло битан овај период јер радимо планове за сљедећу годину, то значи оно што сада урадимо, сљедеће године морамо да поштујемо", навео је Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора Жељезница Српске.

Ко год да дође, биће му лакше него претходницима, јер неће бити дуговања која оптерећују пословање.

Очекује се и друга транша кредита од 51,3 милиона евра који је у функцији пројекта реструктурирања ЖРС, који подразумијева смањење броја запослених и повећање оперативне ефикасности и финансијске одрживости.