latinica  ћирилица
22/11/2018 |  16:31 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

"Велики парк": Свједок чуо да су "неки људи убијени"

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Неџад Ченгић испричао је да је био у Викићевој канцеларији када је јављено да су неки људи убијени у Великом парку.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ченгић, који је тада био замјеник логистичара у Специјалној јединици МУП-а тадашње БиХ, испричао је да је неки Жмиро ушао у канцеларију и рекао да имају неке заробљенике, на шта је Викић рекао да их одведу у затвор, пошто Дом полиције /сједиште Специјалне јединице/ није мјесто гдје треба да доводе заробљенике.

"Викић је након тога секретарици рекао да јави министру или замјенику министра, како би заробљеници били смјештени у затвор, што је она и учинила. Након тога је јављено да су неки људи убијени у Великом парку", посвједочио је Ченгић.

Свједок је навео да је Викић поново наложио секретарици да о тим убијеним људима обавијести министра или замјеника министра.

"Након тога, од некога је стигла повратна информација да Викић наредио да тијела буду уклоњена из парка. Командант је на то рекао да то треба да уради онај ко је то и учинио", навео је Ченгић, рекавши да је у канцеларији, осим њега и Викића, био Суад Смаиловић, а можда и Зоран Чегар, док осталих није могао да се сјети.

Тужилац Весна Илић свједоку је предочила његов ранији исказ у коме је наведено да је Викић лично позвао тадашњег министра Јусуфа Пушину и извјестио га о заробљеницима, на шта је Ченгић рекао да се не сјећа добро, јер је то било давно, али да мисли да је истина то што је данас рекао, јер му се "враћа филм".

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 6. децембар у 13.00 часова.